Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hänen työpaikkoinaan voivat olla muun muassa terveyskeskukset, sairaalat, kotihoito, päiväkodit sekä erilaiset lastensuojelun, vanhustyön tai mielenterveys- ja päihdetyön yksiköt.
Lähihoitaja avustaa ja ohjaa asiakasta ja potilasta arjen tilanteissa. Lähihoitajalla tulee olla kasvatus-, hoito- ja huolenpitotaitojen lisäksi hyvät vuorovaikutustaidot. Hän hallitsee myös ammattietiikan ja hänellä on hyvät ongelmanratkaisutaidot.

Kenelle
Koulutus sopii sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille. Lähihoitajakoulutukseen valittavat haastatellaan ja he osallistuvat soveltuvuuskokeeseen.
Tutustuthan tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja SORA-säädöksiin ennen koulutukseen hakemista.
Opiskelu
Koulutukseen voi hakea yhteishaussa ja jatkuvassa haussa. Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. Aiempi osaaminen ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa.
Opiskelijat suorittavat opintojen alussa kaksi pakollista tutkinnon osaa. Sen jälkeen opiskelijat hakevat valitsemiinsa osaamisalaopintoihin.
Pakolliset tutkinnon osat
- Kasvun ja osallisuuden edistäminen
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
Osaamisala (valitaan yksi)
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
- Jalkojenhoidon osaamisala
- Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
- Suunhoidon osaamisala
- Vammaistyön osaamisala
Opiskelujen jälkeen valmistunut lähihoitaja voi suorittaa toisen osaamisalan ja vahvistaa omaa ammattitaitoaan sekä edistää omaa työllistymistään.
Tutkinnosta voi myös suorittaa tutkinnon osia muun ammattitaidon vahvistamiseksi.
Tutustu tutkinnon rakenteeseen: ePerusteet
Rahoitus
Opetus on maksutonta. Elokuussa 2021 voimaan tulevan oppivelvollisuusuudistuksen jälkeen alle 18-vuotiaat saavat maksutta myös tarvittavat työasut ja muut oppimateriaalit koulutusta varten. Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.