Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Vinkkejä ammattitaitoista työvoimaa tarvitseville työnantajille

Työvoimapulan aikana ei voi tehdä ilmeitä, mutta jotain kuitenkin. Sataedun oppisopimuskoordinaattori Merja Tuomola kertaa vinkkinsä osaavia ammattilaisia tarvitseville työnantajille. Yritysneuvojaksi ja opinto-ohjaajaksi kouluttautuneen osaamisen puolestapuhujan muistilista kannattaa lukea.

Merja Tuomolan kasvokuva.
Merja Tuomola

1. Turvallinen, osaava ja hyvähenkinen työpaikka

Työnantajan kannattaa miettiä, onko hänen yrityksensä hyvä työpaikka niin siellä jo työskenteleville kuin mahdollisille työnhakijoille. Sillä, miten työntekijät kertovat työstään ja työpaikastaan muille on merkitystä. Merja Tuomola kertoo, että palkkaus nostetaan keskusteluissa usein esiin.

–  On totta, että koulutuksen ja osaamisen huomioiva palkka herättää työnhakijan kiinnostuksen. Vaikka se on tärkeää, niin se ei ole kaikille se tärkein asia. Kun työpaikan asiat ovat kunnossa, se näkyy ja parantaa jatkossakin työpaikan arvoa, Merja Tuomola kertoo.

Merja Tuomola listaa tärkeiksi asioiksi seuraavat tekijät:

  • esimies, joka tekee ilmapiirin kaikille turvalliseksi
  • koulutusmahdollisuudet, jotka mahdollistavat ammattitaitoisen henkilökunnan
  • työssäoppijoille ja sijaisille hyvä vastaanotto ja perehdytys sekä ammatillisesti laadukas ohjaus
  • palkattomassa harjoittelussa aloittaneille voi tehdä jatkoksi oppisopimuksen eli tehdä työsopimuksen ja maksaa palkkaa. Näin saa sitoutettua myös opiskelijoita työpaikkaan jo opintojen aikana

2. Työperäinen maahanmuutto ja maahanmuuttajat

Maassamme on paljon yrityksiä, jotka tuovat maahan ja auttavat alkuun tänne työhön tulevia. Ulkomaalaiset työntekijät ovat yleensä saaneet suomen kielen opetusta sekä tietoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja arjesta jo lähtömaassaan.  Niin kielen kuin ammattitaidonkin koulutusta kannattaa jatkaa työn ohessa.

Kielitaidon karttuminen mahdollistaa monelle maahanmuuttajalle ammatilliset opinnot ja siten myös ammattitaidon. Suomen kielen koulutus on mahdollista myös jo Suomeen tulleille maahanmuuttajille.

3. Työhön pätevöityminen työssä oppimalla

Jos työtehtävään ei löydy sen edellyttämää työntekijää, voi työnantaja mahdollistaa tarvittavan työntekijän pätevöitymisen työssä oppisopimuskoulutuksella. Näin työntekijä voi tulla tehtävään vaadittua heikommalla koulutuksella ja hänen osaamisensa päivittyy työssä. Oppisopimuskoulutus tarjoaa hyvän mahdollisuuden kouluttaa nykyisisiä tai uusia työntekijöitä laajasti tai täsmäkoulutuksella osaamispuutteita täydentäen.

Lyhyelläkin koulutusjaksolla voi saada jo paljon pätevyyttä ja itseluottamusta työtehtäviin.

4. Mukautetut työtehtävät tai uuteen tehtävään kouluttaminen

Kun tuttu työ käy työntekijälle liian raskaaksi esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinten vajaakunnon vuoksi, pienet muutokset työtehtävissä voivat auttaa. Työntekijä on myös mahdollista kouluttaa uuteen työtehtävään tai tutkintoon lisäkoulutuksella.

Ratkaisuja etsitään yhteistyössä

Merja Tuomola kertoo, että yllä mainitut toimet ja yritysten kanssa tehtävä yhteistyö ovat lisääntyneet viime vuosina.

 – Yritysten kanssa tehtävä yhteistyö ja työvoiman varmistavat keskustelut ovat tärkeitä. Käyn niitä nykyään paljon. Näin olemme voineet etsiä ratkaisuja yhdessä ja tutustua muun muassa ne mahdollistaviin rahoitusmuotoihin tai yhteistyötahoihin, Merja Tuomola kertoo.


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen