Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Uraohjaamo tsemppaa työnhakijaa ja yrittäjyyttä suunnittelevaa

Sataedun noin puolitoista vuotta sitten perustama Uraohjaamo on vastannut hyvin sille asetettuihin odotuksiin. Vaikka apua työnhakuun tai yrityksen perustamiseen voi nykyään saada vain parilla klikkauksella, on Uraohjaamo osoittautunut tietotulvan keskellä opiskelijoille tarpeelliseksi. ESR-rahoitteisen Sata uraa ammatillisesta! -hankkeen mahdollistama Uraohjaamo eroaa monista ohjauspalveluista juuri monipuolisuudellaan. Uraohjaamon ohjaaja Teija Österlund vahvistaa menestyksen syyt.   

– Meillä on opiskelijoille tarjolla mallit kaikkiin työnhaun asiakirjoihin. Autamme heitä valmistautumaan työnhakuun ja tarvittaessa harjoittelemme työhaastattelua hakijan kanssa. Opastamme yrittäjyydestä kiinnostunutta yrittäjyyden, kevytyrittäjyyden ja osuuskuntayrittäjyyden eroihin ja yhtäläisyyksiin. Meiltä saa myös erilaisia sopimuspohjia sekä tietoa niiden käyttämisestä ja täyttämisestä. 

Ohjaajien oman osaamisen lisäksi Uraohjaamon asiakkaille on tarjolla tietoa myös laajemmin.  

 – Seuraamme laajasti työelämän ja yrittäjyyden ajankohtaisia asioita. Löydämme näin myös helppotajuisia ja hyödyllisiä sivustoja itsenäisesti tietoja etsiville, kertoo Uraohjaamon toinen ohjaaja Birgitta Lautaoja

Uraohjaamon ohjaajat Teija Österlund ja Birgitta Lautaoja esittelemässä Uraohjaamoa Mainio-päivässä Sataedu Kankaanpäässä.
Teija Österlund (vas) ja Birgitta Lautaoja esittelemässä Uraohjaamon palveluja.

Valmistujille vauhtia työllistymiseen  

Monet Sataedun opiskelijat työllistyvät jo ennen valmistumistaan. Joskus sopivan työpaikan löytyminen voi viedä enemmän aikaa. Uraohjaamon ohjaajat kannustavat valmistuvia hakemaan työtä sinnikkäästi.   

– Valmistujan kannattaa lähettää haussa olevien työpaikkojen työhakemusten lisäksi myös avoimia työhakemuksia, jos hän ei ole näin vielä tehnyt. Lisäksi hänen tulee ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Alle 30-vuotiaat työnetsijät voivat hyödyntää Ohjaamo Porin palveluita ja yrittäjyydestä kiinnostuneet Uusyrittäjyyskeskuksen palveluja, Teija Österlund summaa eri toimet.   

Birgitta Lautaoja puolestaan antaa vielä yhden hyvän vinkin yrittäjyyttä suunnittelevalle. 

 – Kannattaa myös miettiä, jos markkinoilta löytyisi sukupolvenvaihdosta odottava yritys ilman jatkajaa. Sopiva yritys voisi tarjota mahdollisuutta päästä yritykseen oppipojaksi ja saada omistajasta itselleen mentori, Birgitta Lautaoja muistuttaa.  

Ohjausta tarvittaessa vaikka elekielellä 

Opiskelijat ja esimerkiksi perheenjäsenilleen tietoa kyselleet sataedulaiset ovat saaneet paljon ohjausta ja tietoa. Ohjaajat kertovat ohjaustyön antaneen paljon myös tekijöilleen.  

– Innovatiivisten ideoiden ja hienojen kohtaamisten lisäksi olemme selättäneet myös yllättäviä tilanteita. Päätimme aloittaessamme, että annamme ohjausta vain suomen kielellä. Muutos tähän tuli kuitenkin pian. Esimerkiksi isojen, suomen kieltä vielä heikosti osaavien opiskelijaryhmien ohjauksessa olemme tarvinneet englannin kieltä ja lopuksi vielä elekieltäkin, jotta saimme selvitettyä asiat maaliin saakka.  


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen