Parikymppiset kaverukset Henna, Ella ja Saara antavat järkevän vinkin urapolkua miettiville nuorille. Lähihoitajaopinnot Sataedussa avaavat ovia töihin ja antavat vauhtia jatko-opintoihin.
Teksti: Maiju Junko Kuva: Vesa Saivo
Henna Silvola, 20, Ella Saloharju, 19 ja Saara Kenola, 19, aloittivat lähihoitajaopinnot Kankaanpäässä heti lukion jälkeen. Kolmikko kertoo, miksi juuri Sataedu ja miltä ensimmäinen vuosi on maistunut.
– Hain ammattikorkeaan opiskelemaan sosionomiksi, mutten päässyt ensimmäisellä kerralla. Uskon, että lähihoitajaopinnoista saa hyvän pohjan, kun haen uudestaan, Henna miettii.
Hoiva- ja hoitoala on ollut kaikilla mielessä jo yläasteella.
– Itse pohdin amisvaihtoehtoa jo yläasteella, mutta päätin kuitenkin käydä lukion. Eikä yhtään harmita. Kolmessa vuodessa kasvaa kummasti ihmisenä ja suunta kirkastuu, Ella kertoo.
Lukiosta on paitsi yleissivistävä myös kouriintuntuva hyöty. Osa opinnoista lasketaan hyväksi, ne lyhentävät opiskeluaikaa ja nopeuttavat valmistumista.
Saaran lapsuuden haaveammatti liittyi huolenpitoon. Tyttö leikki lääkäriä, pani pehmolelut riviin ja kääri hihat. Ahaa, nallella on silmätulehdus, dinolta pitää mitata verenpaine ja sitten vielä rokotus puudeliherralle.
– Yläasteen jälkeen päätin mennä lukioon, jotta sain aikaa miettiä uravaihtoehtoja. Hoitoala vei kuitenkin voiton. Sitä paitsi lähihoitajaopiskelut antavat sopivasti lisäaikaa miettiä loppusijoittumista.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma opintojen alkaessa. Suunnitelmassa mietitään yhdessä, mitä opintoja opiskelija suorittaa ja huomioidaan jo aiemmin hankittu osaaminen. Lähihoitajaopiskelija voi valita useista osaamisaloista itselleen mieluisan. Opintojen kesto on hyvin yksilöllinen. Tyttöjen valmistuminen häämöttää 2,5 vuoden tietämillä.
Hyvä ryhmädynamiikka
Kolmikko aloitti opinnot syksyllä.
– Kyllä meitä jännitti. Oltiin itse asiassa ihan hukassa, seikkailtiin ja harhailtiin ympäri oppilaitosta. Aika nopeasti kuitenkin paikat tulivat tutuksi. Opettajat ovat kautta linjan tosi mukavia ja antavat tukea tarvittaessa.
Tyttötroikka on ryhmänsä seniorisiipeä ja tasapainottaa mukavasti suoraan peruskoulusta tulleiden ryhmää.
– Meillä on tosi mukava luokka, johon mahtuu kaikenlaisia ajattelumaailmoita. On ihan hyvä, että porukassa on eri ikäisiä, Saara miettii.
Yllättävän paljon luovuutta
Entä onko opetus vastannut mielikuvia?
– Saimme rehellistä ensikäden tietoa jo lukiossa, sillä osa kavereista opiskeli alaa. Tiedostamme, että työ voi olla raskastakin, mutta kokemukset itse opiskelusta ovat pääsääntöisesti positiivisia. Ensimmäinen oma opiskeluvuosi on vastannut hyvin etukäteismielikuvia.
Ensimmäinen osa-alue oli Kasvu ja osallisuuden edistäminen. Opiskelijat harjoittelivat lapsiryhmän ohjaamista päiväkodissa.
– Se oli hyvin mielenkiintoista, vedettiin leikkejä ja pelejä toisillemmekin. Vaatii heittäytymistä, pitää osata hypätä roolista toiseen.
Ensimmäinen vuosi on antanut paljon.
– Olemme oppineet opiskelemaan entistä itsenäisemmin ja kantamaan vastuuta omasta elämästä.
Mikä on lähihoitaja?
- Suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon
- Työskentelee hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä
- Avustaa ja ohjaa asiakasta ja potilasta arjen tilanteissa
- työpaikkoja mm. terveyskeskukset, sairaalat, kotihoito, päiväkodit sekä erilaiset lastensuojelun, vanhustyön tai mielenterveys- ja päihdetyön yksiköt
Sulava siirtyminen SAMKiin
Lähihoitajaopinnot antavat varman ammatin ja taatun työpaikan. Sataedun opiskelijoille on töitä tarjolla jo opiskeluaikana, joten tuntumaa alaan saa kesätöiden tai tuurauksien kautta kätevästi. Lisäraha opiskelubudjettiinkaan ei ole pahasta.
Henna arvelee hakevansa uudelleen sosionomin opintoihin, muttei pidä mahdottomana, että suuntautumisvaihtoehto vielä muuttuu matkan varrella. Ella pohtii myös jatko-opintoja, ensihoitokin kiinnostaa, samoin ura lastenhoitoalalla. Saara toivoo, että tulevaisuudessa olisi ainakin töitä luvassa. Hän miettii myös jatko-opintoja.
Lähihoitajaopinnoista on suora väylä ammattikorkeakouluun. Opiskelijat voivat toisena vuonna valita SAMKin väyläopinnot eli suorittaa jo opintojen aikana ammattikorkeakouluopintoja.
– Suora väylä ammattikorkeakouluun innostaa tsemppaamaan ja motivoi opiskelemaan, haastateltavat kuittaavat.
Yksi opiskelun tärkeä anti on tutustuminen alan työpaikkoihin hyvin monipuolisesti, esimerkiksi vanhus-, lapsi- ja vammaistyöhön. Henna, Ella ja Saara tekivät ensimmäisen työjaksonsa päiväkodissa. Työpäivät Karhu- ja Lumimarja- ja Mustikkamökki-ryhmän lasten parissa tarjosivat näköalapaikan alan arkeen ja avasi myös silmiä.
– Ryhmä oli ihana, ja opiskelija otettiin hyvin vastaan. Työjakso opetti paljon uutta. Esimerkiksi sen, että luovuutta sai käyttää paljon, Saara kertoo.
– Lähihoitajaopiskelijat pääsevät opintojen aikana tutustumaan hoito- ja hoiva-alan työpaikkoihin hyvin laajasti. Näyttöjä voi halutessaan tehdä jopa 5–6 eri paikassa. Sataedun kasvatit myös työllistyvät hyvin. Nytkin puhelin soi jatkuvasti, kun alan toimijat etsivät kesätyöntekijöitä. Paikkoja löytyy sekä kotikunnasta että lähipaikkakunnista, kertoo opinto-ohjaaja Kaisa Kallio.
Normaalia elämää odotellessa
Koska opintojen aloittaminen osui poikkeusaikaan, tapahtumat ovat jääneet vähemmälle. Tytöt odottavatkin kovasti rajoitusten purkamista ja elämän normalisoitumista.
Kankaanpäätä he kehuvat kivaksi opiskelukaupungiksi, jossa kaikki palvelut ovat sopivan liki. Liikunnalliselle opiskelijalle on tarjolla monipuolista tekemistä. Luonto mäntymetsineen on lähellä, Kankaanpää on tunnettu myös mahtavista pyöräreiteistä. Talvella ladut lähtevät ihan kampuksen nurkalta.
Hakeminen on helppoa
- Nuorten haku pääsääntöisesti yhteishaun kautta kerran vuodessa
- Jatkuva haku lähes koko vuoden Sataedun sivujen kautta
- Sisäänotto pääsääntöisesti elo- ja tammikuussa
- Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuustestiin, koulutukseen vaaditaan hyväksytty testi
- Tarjolla sekä päivä- että iltaryhmiä