Metallimiehestä kuoriutuu ensihoitaja

Julkaistu:

Väyläopinnot mahdollistavat Mikko Marjamäen unelman toteutumisen: ”En olisi osannut lähteä tälle polulle ilman Sataedua”.

Sataedun sosiaali- ja terveysala on etulinjassa väyläopintojen mahdollistajana Suomessa. 

Teksti Jarkko Ambrusin, kuva Kaija Marjanen

Jos joskus haluan toteuttaa haaveeni, niin nyt viimeistään on sen aika.

Nuoruuden unelma oli alkanut pyöriä Mikko Marjamäen ajatuksissa entistä useammin. Yläkoulun jälkeinen metallialan koulutus, rekanajo ja oma yritys ovat kaikki olleet mielekästä tekemistä. Mutta unelma hoitoalasta eli vahvana. 

– Äitini on ollut ambulanssitöissä, sieltä myös oma kiinnostukseni hoitoalaa kohtaan kumpuaa.

Marjamäki päätti lähteä toteuttamaan unelmaansa. Nyt hän opiskelee Sataedussa lähihoitajaksi ja samaan aikaan väyläopintojen kautta Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK) sairaanhoito-opintoja

– Haluan opiskella lähihoitajan tutkinnon jälkeen sairaanhoitajaksi SAMKissa. Haaveilen työstä ensihoidossa.

Väyläopinnot – pääsylippu jatko-opintoihin

Väyläopinnot tarjoavat Sataedun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla jo perustutkinnon suorittamisen aikana jatko-opiskelun mahdollisuuksia ammattikorkeakoulussa.

Väyläopinnot perustutkinto opintojen ohella sopivat esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoista haaveileville, jotka haluavat hakea varmuutta opiskelupolustaan, henkilöille jotka haluavat vahvistaa opiskeluvalmiuksiaan ja lukion päättäneelle, joka ei ole saanut jatko-opiskelupaikkaa.

– Väyläopinnot ovat hyvä tapa testata, riittävätkö opiskeluvalmiudet vielä jatko-opiskeluihin. Kun opiskelija suorittaa samalla esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja valmistuu lähihoitajaksi, hän saa mahdollisuuden tehdä oman alan töitä jatko-opintojen aikana, Sataedun sosiaali- ja terveysalan opinto-ohjaaja Piia Lahti kertoo.

Väyläopintojen etuna on se, että niiden ja suoritetun perustutkinnon ansiosta opiskelija saa jatko-opintopaikan ilman pääsykokeita. Myös väyläopintojen opinnot hyväksiluetaan ammattikorkeakoulututkintoon.

– Opiskelija voi siis käyttää pääsykokeisiin valmistautumiseen varatun ajan väyläopintojen ja perustutkinnon suorittamiseen. Myös työelämäjakso yleensä kypsyttää opiskelijan ajatuksia siitä, mihin suuntaan hän haluaa ammattitaitoaan kehittää.

Opiskelijan polku suunnitellaan yhdessä

Väyläopinnot teettävät opiskelijalla normaalia perustutkintoa enemmän töitä. 

Mikko Marjamäen lukujärjestykseen on kuulunut kaksi lähiopetuspäivää Sataedussa ja kahdesta kolmeen iltaa SAMKissa viikossa. 

Opintojen lisäksi hän on pyörittänyt omaa yritystä. Perheellekin on jäänyt aikaa.

– Elämäntilanteeni on ymmärretty hyvin. Opettajat ja opinto-ohjaaja ovat auttaneet aina, kun olen apua tarvinnut. Tämä on ollut myös opiskelun opettelemista. Enää ei tarvita kynää ja paperia niin kuin viimeksi opiskellessani. 

Hyvä suunnittelu on sekä opiskelijan että oppilaitoksen etu. Sataedussa on totuttu rakentamaan opintopolkuja opiskelijan ehdoilla.

– Järjestämme sellaisia opintokokonaisuuksia, mitä opiskelijamme meiltä haluavat. Ja koska koko opiskelu perustuu puuttuvan osaamisen hankkimiseen, mitään asiaa ei tarvitse opiskella kahta kertaa, Piia Lahti kertoo.

Sataedun sosiaali- ja terveysalan ja SAMKin välinen yhteistyö on ollut Suomessa yksi ensimmäisistä väyläopintopoluista. 

Kun monessa paikassa väyläopintoja vasta käynnistellään, sosiaali- ja terveysalalta valmistuu tänä keväänä jo ensimmäiset väyläopintoja suorittaneet.

– En olisi osannut lähteä tälle polulle ilman Sataedua. Kun tilaisuus tuli, niin väylä kuulosti houkuttelevalta. Ja kiitos joustavan opiskelumuodon opinnot onnistuvat myös perheen ja työn ohessa, sairaanhoitajaopintoihin ammattikorkeakouluun jatkava Marjamäki päättää.

Lisätietoja: 
Opinto-ohjaaja Piia Lahti
piia.lahti@sataedu.fi
040 199 4154

Väyläopinnot sopivat sinulle, jos

  • Haluat saada vapaalipun ammattikorkeakouluun ja samalla valmistua lähihoitajaksi.
  • Haluat kehittää opiskeluvalmiuksia ennen seuraavalle asteelle siirtymistä.
  • Et ole saanut opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulusta eikä välivuosi kiinnosta
  • Olet vielä epävarma omasta opiskelupolusta. 

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö