Tietoa koulutuksesta
Hoiva-avustajan työ
Hoiva-avustajan työ on monipuolista, ja töitä riittää kaikille osaaville tekijöille. Monet opiskelijamme pääsevät jo opiskeluaikana töihin tekemään sijaisuuksia opintojensa ohessa.
Hoiva-avustaja työskentelee pääasiallisesti vanhusten tai vammaisten palvelutalossa, kotihoidossa tai henkilökohtaisena avustajana. Työtehtävät voivat olla esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa, ruokailussa, liikkumisessa tai päivittäisessä asioinnissa avustamista.
Kenelle
Koulutus on tarkoitettu hoiva-avustajan tehtävistä kiinnostuneille ja sosiaali- ja terveysalalle soveltuville henkilöille.
Sataedu järjestää hoiva-avustajakoulutusta eri paikkakunnilla.
Työllistyminen ja jatko-opinnot
Opintojen aikana opiskelijaa tuetaan alalle työllistymisessä ja jatko-opintoihin suuntautumisessa. Koulutuksen jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja ja suorittaa lähihoitajaksi valmistava sosiaali- ja terveysalan perustutkinto.
Koulutuksen sisältö
Opiskelija suorittaa koulutuksen aikana tutkinnon osia Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. Koulutus kestää noin vuoden.
Suoritettavat tutkinnon osat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen
Jokainen opiskelija saa opintojen alussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Se tehdään yhteistyössä opiskelijan kanssa. Opiskelusuunnitelmassa huomioidaan hänen aiemmin hankkima osaaminen, elämäntilanne ja opiskeluvalmiudet.
Koulutus sisältää useita jaksoja työelämässä. Opiskelija osoittaa osaamisensa näytöissä ikäihmisten tai vammaistyön työpaikkojen erilaisissa työtehtävissä.
Hakeminen ja opiskelijavalinnat
Koulutukseen voivat hakea hoiva-avustajan työstä kiinnostuneet. Tutustu sosiaali- ja terveysalan terveydentilavaatimuksiin ja SORA-säädöksiin.
Tutkinnon kielitaitotasovaatimus on B1.2. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, tulee hakemuksen liitteeksi lisätä todistus kielitaidosta. Jos hakijalla ei ole todistusta kielitaidosta, hänet kutsutaan kielitaitokokeeseen.
Opiskelijavalinnat tehdään soveltuvuuskokeiden perusteella. Hakijoille lähetettävässä kutsussa kerrotaan soveltuvuustestin rakenteesta, sisällöstä, pisteytyksestä ja ajankohdasta. Kutsu lähetetään sähköpostitse. Jos kutsua ei kuulu, niin tarkasta roskapostikansio siltä varalta, että kutsu olisi mennyt sinne.
Tarvitsetko apua ja lisätietoja?
Lisätietoja hakemisesta, soveltuvuuskokeesta, koulutuksesta ja yksilöllisestä opintojen suunnittelusta saat opinto-ohjaajilta.