Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Turvallisesti ja vastuullisesti uuden Erasmus+-kauden vaihtojaksoille

Euroopan unionin uusi Erasmus+ -ohjelmakausi tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet järjestää kansainvälisiä vaihtoja. Kuluvan seitsemän vuoden aikana saatava rahoitus auttaa Sataedussa kehittämään kansainvälistä vaihtotoimintaa.

Sataedulle myönnettiin jo aiemmin kuluvalle ohjelmakaudelle suunnitelmallisen ja strategisen liikkuvuuden mahdollistava Erasmus+ -akkreditointi.

– Akkreditointi on osoitus meidän sitoutumisesta Erasmus-ohjelman laatustandardeihin. Se ja uuden ohjelmakauden tarjoamat rahoitusmahdollisuudet helpottavat liikkuvuuksien eli opiskelijoiden ja henkilökunnan vaihtojaksojen suunnittelua ja toteutuksia entisestään, kertoo kansainvälisyyspäällikkö Marko Kemppinen.

Kuluvalla kaudella myös opiskelijat saavat vaihtojaksolleen lisärahoitusta, kun opiskelijan yksilötuen määrä kasvaa. Uutta on se, että aiempi viiden viikon liikkuvuusjakson lyhenee nyt neljään viikkoon.

– Kuukausi on useille nuorille opiskelijoille sopiva aika vaihdossa. Uutena sen rinnalle nousevat ErasmusPron mahdollistamat pitkät vaihtojaksot, jolloin opiskelija voi suorittaa vaikka tutkinnon osa ulkomailla. Meillä myös mahdollisuus käyttää rahoitusta pitkien vaihtojaksojen valmisteluun kohteessa ja näin varmistaa pitkän jakson laadukas toteutus.  

Turvallisuus ja vastuullisuus entistä tärkeämpiä

Yleinen epätietoisuus erityisesti opiskelijoilla hidastaa tulevien vaihtojaksojen suunnittelua.

Toukokuussa järjestettyyn vuoden ensimmäiseen vaihtojaksojen valmennuspäivään osallistui viisi opiskelijaa. Pieni osallistujamäärä on ymmärrettävä, koska opiskelijat eivät ole uskaltaneet miettiä ulkomaille matkustamista raskaan koronakevään aikana.

– Muutamat kumppanimme ovat jo kyselleet mahdollisuutta lähettää meille opiskelijoita vaihtoon ja osalla vaihtotoiminta on vilkasta, jopa Ruotsin kanssa. Me kuitenkin haluamme seurata tilannetta rauhassa ja varmistaa näin turvalliset ja onnistuneet liikkuvuudet. Järjestämme seuraavan valmennuksen syyskuussa. Jos tilanne on silloin parantunut ja vakaa, voimme aloittaa liikkuvuudet lokakuusta alkaen, Marko Kemppinen kertoo.

Sujuvat, kompensoidut lennot

Ympäristö ja kestävä matkustaminen korostuvat alkaneella Erasmus+ ohjelmakaudella. Ohjelma kannustaa ympäristöystävällisten matkustustapojen käyttöön ja lentopäästöjen kompensointiin.

– Maamme sijainti rajoittaa osaltaan ympäristötoimiamme. Siinä missä keskieurooppalaiset kumppanimme voivat Green Travel -mallin mukaisesti käyttää junaa matkatessaan useimpien yhteistyökumppaniensa luo, ovat meillä lennot sujuvin tapa liikkua. Kumppanimme ymmärtävät tämän hyvin. Olisi erittäin haastavaa lähettää matkustamiseen tottumaton nuori mahdollisesti useitakin vaihtoja vaativalle juna-laiva-juna -matkalle. Lennot ovat siis pääosin meidän tapamme liikkua, ja saamme lentojen kompensointiin lisärahoitusta.


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen