Tietääkö rehtori, mitä opiskelijat tekevät päivänsä aikana? Tietää ja jos haluaa tietää enemmän, hän pukee haalarit päälle ja lähtee tunneille mukaan. Näin teki rehtori Anne Laine. Tutustuminen opiskelijoiden arkeen ja opintoihin alkoi syyskuisena torstaina Sataedun Kokemäen toimipaikan ajoneuvoalalla.
Haalarit päälle, hanskat taskuun ja korvatulpat kaulalle ja sitten mukaan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden joukkoon.
Päivä alkaa teoriaopinnoilla tai kuten alalla sanotaan demotunnilla. Ryhmä opiskelijoita kerääntyy korjaamosalissa lehtori Juha Kastarin ja näytön eteen. Opiskelijat istuvat tuoleillaan, rehtori seisoo vieressä. Seisominen on hyvää vaihtelua, sillä työpäivät kuluvat usein työtuolissa istuen.
Aamun aiheena on pakokaasupäästöjen mittaus. Pian rehtorin sanavarasto kasvaa uusilla sanoilla kuten ryntäytyspyörimisnopeus.
– Uutta tietoa, josta voi olla hyötyä autoilussa. Tässä näkee hyvin, mitä kaikkea mekaanikon pitää tietää. Yllättävän paljon voi oppia jo tunnissa, rehtori sanoo ja siirtyy opiskelukavereidensa kanssa tietokoneelle katsomaan rekisteriotetietoja.
Pyörän irrotus on tekniikkalaji
Seuraava tehtävä vaatii jo työkäsineitä. Ajoneuvoalan opiskelija Eelis Mäntylä opastaa rehtorille ensin autonostimen käyttöä, jotta romuttamolta hankittu auto saadaan työergonomian kannalta oikealle korkeudelle.
Ennen mutterivääntimen käyttöä kerrataan vielä turvallisuuden kannalta oleelliset seikat. Irrotettu pyörä kun voi yllättää putoamalla ja pomppaamalla päälle. Sitten pyörän pultit irrotetaan pultti kerrallaan. Hyvin menee. Opiskelijat ympärillä seuraavat silmä tarkkana.
Sitten tulee vaikeuksia. Irrotettu pyörä pysyy tiukasti paikallaan.
Lehtori Rami Kantola kertoo kuulleensa opiskelijoilta monta kertaa, että ”ei saa irrotettua pyörää”.
– Kaikki saa. Se on ammattitaitoa, opettaja sanoo ja listaa eri keinot. Nyt pyörä irtoaa jämäkällä iskulla pyörän taakse.
Onnistunut opiskelupäivä saa jatkoa
Iltapäivällä opiskelijat lähtevät kotiin, ja rehtori palaa toimistoonsa kokemuksiaan punniten.
– Opiskelijan arki tuli yllättävän nopeasti tutuksi, ja sain päivän aikana paljon uutta tietoa. Opiskelijat auttoivat ja neuvoivat auliisti, ja se lämmitti mieltä. Työsalin innostunut ilmapiiri tarttui nopeasti. Kehitettävääkin löytyi. Hyvän työkunnon puolesta ei puhuta turhaan. Päivä jaloilla on monelle opiskelijalle tosi raskas. Kuntoa siis tarvitaan.
Anne Laineen mielestä päivä Sataedun korjaamolla oli onnistunut, oikein kannatettavaa työajan käyttöä.
– Mielestäni muutkin esihenkilöt voisivat tutustua omaan vastuualueeseensa. Pomon ei tarvitse olla piilossa vaan arjessa mukana. Arkea voi tietysti elää myös muuten kuin ”kädet savessa”. Koulutus ja opiskelu ovat muuttuneet viime vuosina paljon, ja siksi koin tämän omalta itselleni tarpeelliseksi.
Sataedussa on kymmeniä tutkintoja, ja niinpä rehtorin erilaiset työpäivät saavat jatkoa lähivuosina. Seuraava opiskelupäivä on jo tiedossa Sataedun ulvilalaisella omakotityömaalla. Taloa rakennetaan tuolloin omien opiskelijoiden ja vaihdossa olevien kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.