Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Kokkailu yhdistää ja kotouttaa

Keväällä 2020 päättyvä NIK-hanke (Newcomers in the kitchen) on poikkeuksellinen, veden kielelle saava hanke. Kansainvälisen maahanmuuttotyön hankkeen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista yhteisen ruoanlaiton avulla. Hollannin koordinoimassa hankkeessa Sataedun kumppaneina on koulutuksen järjestäjiä Belgiasta, Italiasta, Saksasta, Tanskasta ja Virosta. Kaikki hankekumppanit toteuttavat erilaisia ruokatapahtumia ympäri Eurooppaa.

– Sataedun kokkaus- ja ruokatapahtumat ovat onnistuneet hyvin. Viimeksi toteutimme Nakkilassa marraskuussa yrittäjille ja yhteistyökumppaneille järjestetyn #PelinHenki-tapahtuman ruokailun, kertoo hanketta keittiössä ohjaava lehtori Tiina Grönholm.

Ruoan lisäksi hankkeessa on toinenkin vetovoimainen tekijä, pelillistäminen. Belgialaiset ja virolaiset yhteistyökumppanit ovat toteuttaneet  hankkeen eri maiden opiskelijoiden kanssa tuotettujen reseptien pohjalta pelin, joka tutustuttaa eri maiden raaka-aineisiin ja ruokakulttuuriin. Sataedun opiskelijoiden työn jälki näkyy Suomi-osiossa.

– Uskomme, että mobiilipelin avulla hanke saa jatkossa lisää näkyvyyttä. Ilmainen peli löytyy NIK-game -nimellä puhelimen sovelluskaupoista, kertoo lehtori Jaana Mäki.

Kuva: Tiina Grönholm (vas) ja Jaana Mäki esittelevät graafisen alan opiskelijoiden tekemää hanke-esitettä.

Sataedun keittiöistä ravintola- ja suurtalouskeittiöihin

Sataedu on omalta osaltaan tavoittanut jo NIK-hankkeen tähänastiset tavoitteet.  Ravintola- ja suurtalousalojen yhteistyökumppanit tarjoavat monipuolisia työssäoppimispaikkoja maahanmuuttajaopiskelijoille. Tähänastiset kokemukset ovat olleet erittäin kannustavia, ja yhteistyö jatkuu.

Hyvänä esimerkkinä on Ulvilan kaupungin keskuskeittiö, missä joulukuussa suurtalouskokiksi valmistunut turkkilainen Inci on ollut työssäoppimassa. Incin työyhteisö sopi yhteisestä kielen opiskelusta. Inci opetti heille päivittäin yhden turkkilaisen sanan ja vastavuoroisesti Inci on oppinut suomea ja suurkeittiössä käytettävää sanastoa.

Kuvassa: kokkiopiskelija Nitkarn Khiangsanthia.

NIK-hankkeen reseptiarkistojen herkkuja, falafelit tzatzikin kera

Vegaaninen ja gluteeniton falafel (15 annosta)

Falafelit ovat Lähi-idästä kotoisin olevia härkäpavuista tai kikherneistä valmistettuja friteerattuja pyöryköitä – virallisesti Syyrian kansallisruokaa. Nykyisin falafel on merkittävä kasvisruoka myös Suomessa.

  • 2,5 dl kuivia kikpapuja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • valkosipulin kynsi murskana
  • tuoretta persiljaa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  1. Valmista kikpavut pakkauksen ohjeiden mukaisesti liottaen ja keittäen pehmeiksi
  2. Hienonna pavut tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  3. Lisää joukkoon öljy sekä mausteet ja hyvin hienonnetut valkosipuli sekä persilja.
  4. Jos mahdollista, anna valmiin taikinan maustua yön yli.
  5. Kaada pannulle öljyä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kuumenna öljy.
  6. Paista hieman litistetyt pullat ruskeiksi.

Tzatziki  (6 annosta)

Tzatziki on lähtöisin Länsi-Aasiasta ja sen valmistus vaihtelee paljon eri alueiden mukaisesti. Meillä opiskelijat valmistivat kastikkeen oman alueensa (Turkki ja Balkania) mukaisesti.

  • 200 g kurkkua
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 1 tl hunajaa
  • tuoretta minttua
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Pane raaste siivilään ja painele ylimääräinen neste pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita tsatsikin kaikki ainekset keskenään. Koristele halutessasi oliiviöljyllä.

 


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen