Salla Osmosalo valmistui lähihoitajaksi Sataedusta puolessatoista vuodessa: ”On tärkeää, että työstä saa normaalia palkkaa.”
Teksti: Jarkko Ambrusin Kuva: Kaija Marjanen
Attendon Säkylän hoivakoteja siivonnut Salla Osmosalo pohdiskeli tulevaisuuttaan. Hoitoala oli alkanut kiinnostaa hoitajien töitä seuratessa. Ajatus ammatinvaihdosta alkoi itämään mielessä.
Hänellä oli kuitenkin kaksi pientä lasta. Opiskelun ja työnteon yhdistäminen tuntui vaikealta.
– Seurailin ja haastattelin hoitajia, jotka olivat opiskelleet töiden ohella. ”On se rankkaa, mutta kyllä se onnistuu”, töiden ohella opiskelleet kertoivat.
Osmosalo keskusteli asiasta hoivakodin johtajan kanssa, joka näytti oppisopimukselle heti vihreää valoa.
Lopulta Osmosalo päätti opiskella lähihoitajaksi oppisopimuksella. Pohdintoihin oli lopulta mennyt vuosi.
– Jos olisin tiennyt, että oppisopimus on sellainen kuin on, en olisi miettinyt asiaa niin pitkään. En esimerkiksi tiennyt etukäteen, että työstä saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Oppisopimus mahdollistaa nopean ja käytännöllisen opiskelun
Oppisopimuskoulutuksen suosio on vahvassa kasvussa Sataedun sotealalla. 1 600 opiskelijasta jo 700 opiskelee oppisopimuksella.
Oppisopimuksen etuja ovat käytännönläheisyys, henkilökohtainen opintopolku ja tutkinnon aloittaminen käytännössä milloin vain.
Oppisopimus sopii sotealalle erityisen hyvin.
– Työvoimapula on tosi kova. Sotealalla on vähän tehtäviä, joita voi tehdä ilman tutkintoa. Oppisopimus on hyvä väylä suorittaa tutkinto työnteon rinnalla, oppisopimuskoordinaattori Merja Tuomola sanoo.
Aloite oppisopimukseen pitää tulla aina työnantajalta. Käytännössä opiskelija ja työnantaja sopivat oppisopimuksesta, jonka jälkeen tehdään sekä oppisopimus että työsopimus.
– Aika moni luulee edelleen, että palkka on pienempi kuin työehtosopimuksessa. Työstä maksetaan aina työehtosopimusten mukaan.
Oppisopimus sopii Tuomolan mielestä ennen kaikkea opiskelijoille, jotka haluavat opiskella mahdollisimman käytännönläheisesti.
– Oppisopimus voi myös nopeuttaa opintoja. Opintopolku on yksilöllinen ja joustava. Jokainen opiskelija etenee oman henkilökohtaisen suunnitelmansa mukaisesti.
Opinnot arjen ehdoilla
Opiskelu oppisopimuksella ei ole ollut Salla Osmosalon mielestä niin rankkaa kuin hän aluksi epäili. Työnantaja oli joustava ja Osmosalo sai tehdä pitkiä sunnuntaivuoroja, joista sai enemmän vapaita. Opintojen lähipäivät saatiin sovituksi vapaapäiville.
Oppisopimus sopii Osmosalon mielestä erityisen hyvin ammatinvaihtajille, joilla on jo vakiintunut elämä.
– On tärkeää, että työstä saa normaalia palkkaa. Opiskelu on myös kasvattanut ihmisenä, kun olen nähnyt koko ajan, mitä hoitotyön arki on. Olen ihminen, joka oppii tekemällä. En opi katetrointia kirjoista.
Osmosalolle on tärkeää, että hän sai opiskella omassa tahdissaan. Oppilaitokselta ja työnantajalta tuli tukea opintojen kaikissa vaiheissa.
– Kaikki opintoihin liittyvät asiat järjestettiin oman arjen ympärille. Sain apua aina, kun sitä tarvitsin.
Osmosalo valmistui lähihoitajaksi puolessatoista vuodessa. Jos hän ei olisi saanut oppisopimuspaikkaa, hän ei todennäköisesti olisi vaihtanut alaa.
– Koulunpenkillä istuminen olisi ollut rahallisesti mahdotonta. Oppisopimuksen ansiosta olen nähnyt koko ajan, mitä hoitotyön arki on. Ilman tätä mahdollisuutta en olisi alalle hakeutunut.
Oppisopimus sotealalla on lähes varma tae työpaikasta. Myös Osmosalon työt jatkuvat Attendon Wilhelmiinan hoivakodissa.
– Jos hoidat työsi hyvin oppisopimuksen aikana, niin saat paikan.
Miten hakeutua oppisopimuskoulutukseen?
- Selvitä työnantajalta, onko oppisopimus mahdollinen.
- Myös Sataedun kautta voi saada mahdollisten työnantajien yhteyshenkilöiden tietoja.
- Kun olet keskustellut työnantajan kanssa, ota yhteyttä oppisopimuskoordinaattori Merja Tuomolaan (merja.tuomola@sataedu.fi, 040 199 4109)
- Oppisopimuksen voi aloittaa käytännössä heti, kun sopimukset on tehty.