Oppisopimus mahdollistaa parhaiden palkkaamisen sotealalle

Julkaistu:

Sataedun tarjoama oppisopimuspolku on työnantajille oiva väylä myös täydennyskoulutukseen: ”Emme pystyisi itse järjestämään vastaavaa koulutusta.”

Teksti Jarkko Ambrusin, kuvat Kaija Marjanen

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) vanhuspalveluiden yksikkö on oikea oppisopimusten luvattu maa. Yksikön 250 työntekijästä noin kymmenen prosenttia suorittaa tällä hetkellä tutkintoa tai täydentää osaamistaan Sataedussa oppisopimuksella. 

Vanhuspalvelujohtaja Anne Vanhatalo laskeskelee, että vanhuspalveluiden työntekijöistä suurin osa on osallistunut jossain vaiheessa oppisopimuskoulutukseen. 

– Täydennämme oppisopimuksella ensisijaisesti henkilöstömme osaamista. Monet ovat suorittaneet myös kesken jääneitä opintojaan. Kun tarvitsemme täydennyskoulutusta esimerkiksi uusien osaamisvaatimusten takia, oppisopimus on ollut todella hyvä keino saada sitä.

Oppisopimus on esimerkiksi lähihoitajaksi opiskelevalle lähes varma tiketti työpaikkaan. Kun teoriassa opittuja asioita päästään harjoittelemaan heti käytännössä, ammattitaito kasvaa vauhdilla.

– Oppisopimus opiskelumuotona sitouttaa yleensä sekä tekijän että työnantajan. Pitkän jakson aikana tutustutaan puolin ja toisin lyhyempää harjoittelua paremmin. Ja opiskelijan kannaltahan tilanne on kympin arvoinen, kun opiskeluaikana saa jo palkkaa. 

PoSan oma henkilöstö pääse halutessaan oppisopimusopiskeluun. Opiskelijoita PoSa on ottanut viime vuosina silloin, jos heille on voitu tarjota oppisopimuksen taakse sijaisuus. 

– Oppisopimusjakson jälkeen ammattiin valmistunut on yleensä jäänyt meille sitten töihin.

Sataedun tarjoama oppisopimuspolku on ollut myös Attendon Säkylän toimipisteille erittäin toimiva ratkaisu. Oppisopimus johtaa usein kesätöihin ja pysyvään työpaikkaan. 

– Opiskelijat ovat valmistumisen jälkeen täysipainoisia tekijöitä. Kädentaidot ovat paremmat, kun teoriassa opitut asiat otetaan käytäntöön saman tien, Säkylän ”Mummoloita” eli vanhusten hoivakoteja johtava Laura Tuominen kertoo.

Koulutukset räätälöidään työnantajien tarpeisiin

PoSa on tehnyt Sataedun kanssa yhteistyötä pitkään. Se on niin saumatonta, että sitä ei aina työarjessa edes muista. 

– Me tulemme valmiiseen pöytään. Kerromme, mitä tarvitsemme, ja Sataedu järjestää koulutukseen. Meille myös tarjotaan aktiivisesti koulutuksia, jotka ovat meille suunnattuja, avopalvelupäällikkö Miia Kivimäki kiittää.

Koulutuksen tarve on sotealalla suuri. Ammattitaitovaatimukset ja tarve osaamisen päivittämiselle kasvavat koko ajan. Työnantajalle koulutuskuorma kasvaisi mahdottomaksi ilman ulkopuolista kumppania.

– Emme pystyisi itse tällaisia koulutuksia järjestämään, emmekä edes tiedä, mistä muualta sitä saisimme. Kun esimerkiksi olemme kaivanneet suunhoitokoulutusta, Sataedu on rakentanut opinnot juuri PoSan tarpeisiin, Anne Vanhatalo sanoo.

Sataedun oppisopimus on työnantajan näkökulmasta yksinkertainen. Kun opiskelija ja työnantaja sopivat oppisopimuksesta, paperihommat ja opintojen suunnittelu hoituvat Sataedussa tarvittaessa muutamassa päivässä. 

Opinnot järjestetään joustavasti niin, että ne eivät sekoita työvuoroja. Työnantajien vastuulle jää opiskelijoidenperehdytys ja ohjaus.

– Sataedun oppisopimuspakettiin kuuluvat myös lääkeluvat, joita muiden tarjoamissa peruspaketeissa ei ole. Luvat ovat työn tekemisen kannalta ihan oleellisen tärkeitä ja iso etu työnantajalle, Laura Tuominen sanoo.

Attendo hyödyntää Sataedun oppisopimuskoulutusta laajasti. Esimiehet opiskelevat muun muassa johtamisen erikoisammattitutkintoja ja hoitajat päivittävät ammattiosaamistaan täydennyskoulutuksissa.

– Jos haluamme jotain tiettyä koulutusta, se räätälöidään meille nopeasti, mielenterveyskuntoutujien palvelukoti Huurmannin johtaja Riina Nurminen kertoo.

Oppisopimus työnantajan näkökulmasta

  • Oppisopimuksella voi kehittää henkilöstön osaamista tai kouluttaa uusiin tehtäviin.
  • Sovitaan keskeiset työtehtävät, työaika (vähintään 25h/vko) ja suoritettava tutkinto tai tutkinnonosa, ohjaus ja palkkaus.
  • Koulutus pääosin työpaikalla.
  • Opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
  • Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta.
  • Työnantaja voi hakea palkkatukea TE-toimistosta, jos tuen ehdot täyttyvät.

Kiinnostaako oppisopimus koulutusvaihtoehtona? Sataedun oppisopimuskoordinaattori Merja Tuomola (merja-tuomola@sataedu.fi, 040 199 4109) auttaa sekä työnantajia, että opinnoista haaveilevia.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö