Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Niina Rajala valmistui lähihoitajaksi 12 kuukaudessa – Ei vain yhtä polkua tutkintoon ja työelämään

Niina Rajala teki parhaimmillaan kahta sosiaali- ja terveysalan tutkinnon osaa päällekkäin ja pyöritti viisilapsisen perheen arkea: ”En olisi ikinä valmistunut, jos Sataedu ei olisi joustanut.”

Opintopolut rakennetaan Sataedussa opiskelijan ehdoilla. Tärkeintä on oman oppimisen osoittaminen. 

Teksti: Jarkko Ambrusin, kuvat: Kaija Marjanen

Ei tämä ainakaan tylsää ole ollut!

Niina Rajala miettii omaa opintopolkuaan, joka ei ole ollut se tavallisin. 

Hän aloitti Sataedussa kolmen kuukauden kokeilujaksolla eli Hoiva-startissa syyskuussa 2018. Vuoden 2019 alussa hän aloitti hoiva-avustajakoulutuksen. Saman vuoden huhtikuussa hän aloitti lähihoitajaopinnot, joiden aikana hän suuntautui vanhustenhoitoon. Hän valmistui joulukuussa 2020.

– Olen tehnyt kahta tutkinnon osaa päällekkäin, joiden näytöt tein yhden työelämäjakson aikana. Laskin, että minulla on ollut 12 opiskelukuukautta. Kun toiset opiskelivat ja tekivät työelämäjaksoja kesällä, minä olin kotona viiden lapsen kanssa, Rajala kertoo.

– Opiskelu viisilapsisen perheen arjen ehdoilla ei olisi ollut mahdollista ilman hyvää suunnittelua ja joustoa.En olisi ikinä valmistunut, jos Sataedu ei olisi joustanut. Opettajat ja opo huomioivat elämäntilanteeni. Minulle löydettiin työpaikka, jossa ei tarvitse tehdä yötöitä. Työmatkat olivat sellaisia, että perheen arjen pyörittäminen onnistui.

– Olen kuullut, että ihan kaikissa oppilaitoksissa ei ihan näin paljoa jousteta.

Opintopolku rakennetaan opiskelijan ehdoilla

Sataedun sosiaali- ja terveysalalla on totuttu rakentamaan opintopolkuja opiskelijan ehdoilla.

– Olemme ottaneet perheenäidin näkökulman huomioon esimerkiksi niin, että opetus alkaa aikaisintaan kello 9. Oppilaitoksen näkökulmasta sillä ei ole suurta merkitystä, milloin opetus alkaa, koulutuspäällikkö Heli Sulkava sanoo.

Joustava malli perustuu kurssitarjottimeen, jonka pohjalta lukujärjestyksen suunnittelu ja opintopolut pystytään tekemään jokaiselle sopivaksi.

– Lukujärjestykset syntyvät sen perusteella, mitä opiskelijat haluavat opiskella. Meidän tehtävämme on mahdollistaa opiskelu. Se voi tarkoittaa monimuoto-opetusta, oppisopimusta tai vaikkapa opettajan liikkumista eri paikkakuntien välillä, sosiaali- ja terveysalan opinto-ohjaaja Piia Lahti kertoo.

Myös osaamisen osoittaminen on joustavaa. Sen voi tehdä vaikkapa sosiaalisen median työkaluilla.

– Tein ruotsin ääntämisen tehtäviä opettajalle WhatsUpp-videoilla, joita kävimme sitten yhdessä läpi. Se motivoi enemmän kuin koulussa perinteisesti tehdyt kokeet, Niina Rajala kertaa oppimistehtäviään.

Tarjolla lähes varma työpaikka

Sataedun sosiaali- ja terveysalalla pyritään rakentamaan opiskelijan polku työelämään mahdollisimman selkeäksi ja vaivattomaksi. Polku on ohjaa työelämään erinomaisesti: sote-alalta työllistyy heti valmistumisen jälkeen yli 90 prosenttia opiskelijoista.

– Emme kouluta sellaisille aloille, missä opiskelijat eivät työllisty, koulutuspäällikkö Heli Sulkava sanoo.

Tutkinnon sisällä kannattaa kuitenkin kokeilla eri opintopolkuja. Ne voivat avata aivan uusia mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi vammaistyöstä ei kovin paljoa puhuta julkisuudessa. Monelle opiskelijalle on avautunut aivan uudenlainen maailma, kun he ovat menneet työharjoitteluun alalle, sosiaali- ja terveysalan opinto-ohjaaja Piia Lahti kertoo.

”Onnistuin ja tein sen, minkä halusin”

Niina Rajalalle meinasi käydä hassusti kesken opintojen. Hän olisi saanut töitä jo kesken opintojen. Hän päätti kuitenkin tehdä tutkintonsa loppuun.

Se kannatti. Töitä löytyi viimeisestä työpaikasta, Ulvilan kotihoidosta.

– Töitä on tarjottu ja niitä on riittänyt, kun on tehnyt työnsä hyvin. Sain työkaluja opinnoistani. Ei ole vielä kertaakaan tullut sormi suuhun, että mitenhän asiat pitäisi tehdä.

Rajalan opiskelupolku ei ollut tavanomainen. Hän teki paljon opintoja itsenäisesti iltaisin ja joskus öisinkin, kun perheen arki sen mahdollisti. Sataedun tuki oli opintojen suorittamisessa oleellisen tärkeää.

– Nyt minulla on vähän haikea fiilis, kun olen jättänyt tutun ja turvallisen taakse. Enää ei olekaan opettajaa ja opoa auttamassa ja pitämässä päätä kasassa. Samalla olen kuitenkin onnellinen: ”Mä onnistuin, tein sen, minkä halusin.”


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen