Satakunnan Osuuskauppa tarjoaa parturi-kampaamoidensa työntekijöille uuden tavan kehittää omaa osaamistaan. Aloite osaamisen kehittämisestä tuli työntekijöiltä samaan aikaan, kun Satakunnan Osuuskaupan johto mietti uusia mahdollisuuksia tarjota asiakkaille entistä monipuolisempia palveluja. Asiat etenivät nopeasti yhteisessä neuvottelupöydässä Sataedun kanssa. Näin sai alkunsa alueellamme lajissaan ensimmäinen työnantajan tiloissa järjestetty henkilöstökoulutus. Sen jatkosuunnitelmat etenivät, kun myyntipäällikkö Miia Partala ja HR-asiantuntija Marika Smrha vierailivat syksyllä Sataedun hius- ja kauneusalalla Kokemäellä.
Marjatta Mäkivaara-Vahtera (vas), Teija Österlun ja Tuija Sundell esittelevät kauneusalan tiloja Marika Smrhalle ja Miia Partalalle. Keskellä opiskelijat Linnea Saarinen ja Henriikka Heliluoto. Kuva: Jaana Kirkkala
Koulutuspäällikkö Marjatta Mäkivaara-Vahtera pitää Sataedun ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyötä tärkeänä.
–Me olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo aiemminkin opiskelijoiden työelämäjaksoilla. Nyt uudenlainen henkilöstökoulutus vahvistaa osaamistamme ja yhteistyötämme edelleen sekä tuo mahdollisuuden kehittää koulutuksiamme eri tavoin, Marjatta Mäkivaara-Vahtera kertoo.
Lähes vuosi sitten keväällä Satakunnan Osuuskaupan ensimmäiset kahdeksan parturi-kampaajaa suorittivat työnsä ohessa hius- ja kauneuden alan perustutkintoon kuuluvan tutkinnon osan, Ehostaminen. Opetuksen rakenne on sama, mitä oppilaitoksessa opetetaan, mutta opetus järjestettiin Prisma Mikkolan tiloissa. Yrityksen tarpeista lähtenyt koulutus oli helppo järjestää, sillä koulutuksen etäpäivien aikana liikkui vain kouluttaja, Sataedun hius- ja kauneusalan lehtori Teija Österlund.
Yhteistyössä on myös kolmaskin kumppani. Ruotsalainen Isadora-meikkitalo sponsoroi koulutusta tarjoamalla koulutukseen laajan meikkivalikoiman erikoistuotteineen.
Täydennyskoulutus päivittää taidot
Kouluttamisen taustalla on henkilökunnan kiinnostuksen lisäksi myös selvä tarve. Ehostaminen on osa alan ammattitaitoa.
Ninni Taimi ehostaa uusien oppien mukaisesti. Kuva: Marika Smrha.
– Ehostaminen on kuulunut aiemminkin parturi-kampaajien koulutukseen. Nykyisessä tutkinnossa sen määrä on jo kolminkertainen aiempaan verrattuna. Työelämän osaamisvaatimukset ovat kasvaneet, ja siksi täydennyskoulutus ja tietojen päivitys on hyvä vaihtoehto jo jonkin aikaa työelämässä olleille ammattilaisille, Teija Österlund kertoo.
Miia Partala kertoo, että kouluttautumismahdollisuus on innostanut henkilökuntaa.
– Koulutukseen osallistuneet parturi-kampaajamme ovat opiskelleet suurimman osan koulutuksesta omalla ajallaan. Saimme jo alusta alkaen kokoon hyvän ryhmän, jossa autetaan ja tuetaan toinen toisiaan. Koulutus onnistui hyvin, vaikka korona hieman vaikeuttikin opintoja. Jouduimme peruuttamaan sen vuoksi yhden vierailun ja opintomatkan, Miia Partala toteaa.
Laura-Maria Kallioniemi valitsee meikkivärejä opetustilaksi muutetussa neuvotteluhuoneessa. Kuva: Marika Smrha.
Seuraava vastaava koulutus järjestetään Satakunnan Osuuskaupan henkilöstölle kevättalvella. Nyt todistuksensa saaneet voivat toimia koulutuksessa mentoreina tai työnohjaajina.
– Yksi koulutukseen osallistuneista on jo kouluttautunut työpaikkaohjaajaksi. Vastaavia työpaikkaohjaajia tulee jatkossa lisää, sillä Sataedussa on uuden hankkeen mahdollistamana aloitettu uudenlainen eri alojen tarpeet huomioiva työpaikkaohjaakoulutus, Teija Österlund kertoo.
Ammattitaitoa työtä tehden
Uusien täydennyskoulutusten lisäksi Sataedu ja Satakunnan Osuuskauppa tekevät yhteistyötä tulevien ammattilaisten koulutuksessa. Yhteistyö tarjoaa Sataedun opiskelijoille mahdollisuuksia työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.
Hius- ja kauneusalalla tämä tarkoittaa opiskelijoille muun muassa mahdollisuutta hankkia ammattitaitoa Satakunnan Osuuskaupan maakunnan suurimmassa kampaamossa.
– Meidän suurimmassa kampaamossamme on 25 työntekijää ja päivittäin jopa sata asiakasta. Aralle alalle tulijalle se voi olla haastava paikka, mutta jos kääntää asian toisin päin, niin kampaamotiloissa on parhaimmillaan 20 työkaveria, joilta voi pyytää apua työssään, Miia Partala kertoo.
Työssä oppimisen lisäksi Satakunnan Osuuskauppa on haluttu kesätyöpaikka.
– Usein helpoin tapa tulla kesätyöhön on se, että opiskelija tulee meille alkuvuodesta työharjoitteluun. Sen jälkeen hän voi jatkaa kesätöissä oppisopimuksella, ja näin samalla myös kartuttaa opintojaan työkokemuksen lisäksi, kertoo Marika Smrha.