Sataedun laaja yritysosaaminen ja yrittäjyyskoulutukset on nyt koottu omaksi yrittäjyyspoluksi. Opiskelija voi tutustua yrittäjyyteen muutaman askeleen verran tai edetä vaikka yrittäjyyden valtatielle asti. Yrittäjyydestä kiinnostunut voi poimia polulta itselleen sopivat koulutukset.
Ajatus ”poluttaa” yrittäjyyskoulutukset syntyi liiketoiminnan lehtori Tarja Majan mukaan halusta tuoda yrittäjyyden monipuolinen koulutustarjonta paremmin esille.
– Omat opiskelijamme saavat yrittäjyyskoulutuksista tietoa opintojensa ohessa, mutta kaikille yrittäjyyttä suunnitteleville tai jo pitkään yrittäjänä toimiville nämä mahdollisuudet eivät ole tuttuja. Tavoitteenamme on, että koulutusmahdollisuudet tulisivat tutuiksi mahdollisimman monille, Tarja Maja kertoo.
Tietoa yrittäjyydestä kaikille
Yrittäjyysopinnot sisältyvät kaikkiin Sataedun perustutkintoihin. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta -jakso tutustuttaa opiskelijat yrittäjyyteen ja antaa käsityksen siitä, mitä yrittäjyys on. Toisille se voi myös antaa kipinän ryhtyä heti tai myöhemmin urallaan yrittäjäksi.
Yrittäjyys on vahvasti mukana myös opiskelijoiden Uraohjaamo-palvelussa. Uraohjaajat neuvovat työnhaun ja jatko-opintojen lisäksi myös yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.
Nuori yrittäjyys (NY) ja kevytyrittäjyys
Sataedu on ollut mukana Nuori yrittäjyys -ohjelmassa vuodesta 2007 alkaen. Nuori yrittäjyys- ohjelmaan osallistuvat opiskelijat perustavat ohjelman ja opettajiensa tukemina itse ideoimansa NY-yrityksen ja toimivat siinä yrittäjinä.
Yrittäjyyttä suunnitteleva opiskelija voi myös toimia kevytyrittäjänä Sataedun oman osuuskunnan, Satapron siipien suojassa. Osuuskuntayrittäjänä opiskelija voi samanaikaisesti edetä opinnoissaan, hankkia yrittäjäkokemusta ja ansaita rahaa.
Kun yrittäjän tie varmistuu
Yritystoiminnan suunnittelu -opinnot on tarkoitettu kaikille yrittäjyyttä suunnitteleville tai siitä kiinnostuneille. Verkko-opintoina tai lähiopetuksena toteutettavat opinnot antavat perustietopaketin yrityksen perustamiseen ja toiminnan aloittamiseen. Opinnot myös parantavat mahdollisuuksia saada myönteinen starttirahapäätös.
Kokenutkin yrittäjä tarvitsee lisää osaamista
Kokemus on aina vahva valtti yrityselämässä, mutta uutta tietoakin tarvitaan ja vanhaa osaamista pitää päivittää. Yrittäjyyden ammattitutkinto sekä Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto on tarkoitettu tätä varten. Tutkintoon johtaviin koulutuksiin osallistuu vuosittain kymmeniä eri alojen yrittäjiä tai yritysjohdon asiantuntijoita.
– Verkostoituminen ja opintojen käytännön läheisyys ovat näiden koulutusten vahvuuksia. Yrittäjien oma ammattitutkinto ei vain vahvista jo kokemusta omaavan yrittäjän osaamista, vaan se mahdollistaa myös oman yritystoiminnan kehittämisen kannattavammaksi. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon koulutus puolestaan antaa lisää osaamista oman johtajuuden ja yrityksen toiminnan analysointiin strategian, talouden, työyhteisön ja osaamisen tai prosessien johtamisen näkökulmasta, Tarja Maja kertoo.