Sataedu vie suomalaista perinnejalkineosaamista Yhdysvaltoihin

Julkaistu:

Sataedun jalkinealan lehtori Juhani Männistö ja vieraileva kouluttaja Ari Tylli matkasivat syyskuun lopussa Michiganiin kouluttamaan suomalaisista perinnejalkineista kiinnostuneita. Lapikas- ja supikaskoulutuksen tilaaja on suomalaisten siirtolaisten vuonna 1896 perustaman Suomi Collegen seuraaja Finlandia University. Sataedusta tilattu koulutus on osa yliopiston järjestämää Ruska Festivalia. Festivaaliviikkojen ohjelmassa on perinnejalkineiden valmistuksen lisäksi muun muassa saunan rakentamista ja suomalaista kansanmusiikkia.

Ammattitaito ja tarvikkeet valmiina matkaan, Ari Tylli (vas.) ja Juhani Männistö.

Perinteiset käsintehdyt pitkävartiset lapikkaat ovat olleet kestävyytensä ja käytännöllisyytensä vuoksi aikanaan suosittuja työjalkineita. Supikkaat puolestaan ovat sirot kansallispukujen kanssa käytetyt naisten nahkajalkineet. Sataedu lahjoitti Kankaanpäässä jalkinealalla valmistetut supikkaat rouva Jenni Haukiolle itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Supikkaiden luovutustilaisuus, presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio ja oikealla supikasta esittelee Juhani Männistö.

 

Kuusikymmentä kiloa nahkaa ja pikilankaa

Perinnekenkien taitajat kouluttavat michiganilaisia 30.9.–9.10.. Siinä ajassa ahkerien pitäisi saada valitsemansa jalkineet valmiiksi.

– Nahankäsittely ja perinnejalkineiden valmistus on vaativaa, ja siksi kurssille valituilla täytyy olla jo ennestään kädentaitoja. Supikkaiden valmistus kuuluu myös Sataedun suutariopintoihin. Osa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittavista innostuu valmistamaan supikkaiden sijaan usein niitä isotöisemmät lapikkaat, kertoo Juhani Männistö.

Matkavalmistelut pitivät Männistön kiireisenä. Matkaan täytyi pakata kaikki, mitä jalkineiden valmistukseen tarvitaan, kuten nahkaa, pikilankaa ja naskaleita.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö