Oppisopimus ja hyvä yhteistyö tuottavat ravintola-alalle osaavia ammattilaisia

Julkaistu:

Ravintola-ala on yksi Sataedun oppisopimuskoulutuksen edelläkävijöistä. Lehtori Tiina Grönholm loi työssään vahvan pohjan oppisopimusopinnoille. Hänen eläköidyttyään opettaja Tiina Aaltonen jatkaa työtä samalla linjalla.

 – On ollut hienoa nähdä, miten oppisopimusopintojen suosio kasvanut. Olen saanut olla jo näkemässä, miten nuori suorittaa opinnot loppuun työpaikalla ja työllistyy vakituisiin työtehtäviin. Alalla on kova työvoimapula, joten osaavat tekijät työllistyvät hyvin, Tiina Aaltonen kertoo.

Oppisopimus on tehokas väylä työelämään. Opinnot tukevat työpaikalla suoritettavia työtehtäviä, jolloin uusi osaaminen saadaan heti käyttöön. Työnantajille oppisopimuskoulutus on tehokas tapa kouluttaa uusia työntekijöitä. Se sopii myös henkilöstön osaamisen päivittämiseen ja kehittämiseen.

Oppisopimus joustaa ja opettaja tukee

Tiina Aaltonen kertoo, että työelämälähtöinen oppisopimus sopi käytännön tekijöille, jotka eivät koe perinteistä koulussa opiskelua omakseen.

 – Se on myös erittäin hyvä vaihtoehto alanvaihtajalle tai kesken jääneet opintonsa päättävälle.  Oppisopimus joustaa ja huomioi opiskelijan elämäntilanteen. Kuljen opiskelijan rinnalla opintojen ajan. Tehtäväni on varmistaa, että opiskelijalla on riittävä osaaminen, kokemus ja soveltuvuus suoritettaviin tutkinnon osiin. Esimerkiksi yhteisten tutkinnon osien suorittaminen ja arjen yhdistäminen voivat olla toisinaan opiskelijalle haastavaa. Opettajan tehtävä on välittää, kuunnella ja olla läsnä. Yhteistyöllä näistäkin haasteita on selvitty.

Opiskelijat Petra Haavisto ja Jenna Malonen työvaatteissa Tiina Aaltosen kanssa opetusravintola Ruukun ravintolasalissa.

Tiina Aaltonen (oik.) ravintola-alan opiskelijoiden, Petra Haaviston ja Jenna Malosen, kanssa Sataedun opetusravintola Ruukussa Kokemäellä.

Oppisopimusopiskelijat muuttivat opetusravintolassa aiemmin työskennelleen Tiina Aaltosen työn liikkuvaksi.

– Opiskelijamme työskentelevät eri puolilla maakuntaa, joten kalenteri ja hyvät reittisuunnitelmat ovat tarpeen työpaikkavierailuilla. Työnkuvani mahdollistaa työnantajien ja opiskelijoiden arjen seuraamisen läheltä. Tiivis yhteistyö mahdollistaa tuloksellisen opiskelun ja auttaa työnantajia saamaan ammattitaitoista työvoimaa. Monipuolinen viestintä eri kanavissa edistää asioiden hoitoa. Sähköiset kirjat ja Moodle-alustalla tehtävät verkkokurssit puolestaan helpottavat opiskelijan arkea, Tiina Aaltonen kertoo. 

Ravintolamaailmassa kaikki auttavat ja kannustavat tulokasta

Satakunnan Osuuskauppa on viime vuosina rekrytoinut uusia työntekijöitä oppisopimuskoulutuksella erityisesti ravintoloihinsa. Kokemukset Sataedun kanssa järjestetystä oppisopimuskoulutuksesta ovat olleet hyvät niin työnantajalla kuin opiskelijoillakin. HR-asiantuntija Marika Smrha, kertoo, että onnistumisten ja hyvien kokemusten taustalla on yhteispeli.

– Meillä koko työyhteisö ottaa vastuun oppisopimusopiskelijasta. Haluamme yhdessä tarjota hyvän oppimisympäristön ja toimia siten, että tulokas tuntee olevansa tervetullut työtiimiin. Häntä kannustetaan ja rohkaistaan porukalla. Silloinkin, kun oppisopimusopiskelijoita on enemmän, olemme nimenneet jokaiselle opiskelijalle oman työpaikkaohjaajan. Näin he saavat henkilökohtaisen ohjaajan ja samalla varmistetaan myös työpaikkaohjaajien jaksaminen.  

Marika Smrha kertoo, että uuteen tulokkaaseen on helppo samaistua ja siksi myös häntä on helppoa auttaa.

– Monet meistä varmasti muistavat, millaista on ollut aloittaa uudessa työpaikassa, jossa työkaverit ja työtehtävätkin ovat olleet vieraita. Tämän vuoksi meillä kaikki haluavat auttaa ja varmistaa, että uusi työntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi ja oppii hyvin tehtävänsä.

Suvi Lehmus ja Marika Smrha Prisman kahviossa kuvattuna.

Suvi Lehmus ja Marika Smrha yhdessä monista Ravintolamaailman tarjoamista oppimisympäristöistä.

Oppisopimus tuottaa palkittuja osaajia

Porissa Prisma Mikkolan Ravintolamaailman ravintolapäällikkö Suvi Lehmus kertoo, että hänellä on äärimmäisen hyvät kokemukset oppisopimusopiskelijoista.

– Koko urani ajalta, minulla on vain hyviä kokemuksia. Se johtuu varmaan siitä, että jo opiskelumuoto varmistaa opiskelijan motivaation. Itse olen tykännyt ottaa oppisopimusopiskelijoita tiimiini. Joka työyhteisöön en sitä suosittele, sillä esimerkiksi ravintolassa työryhmien täytyy olla valmiita tähän, jotta oppiminen ja työskentely voidaan varmistaa kaikissa työvuoroissa, Suvi Lehmus kertoo.

Toimintamallin ja motivaation tulokset palkittiin viime vuonna Satakunnan Osuuskaupan majoitus- ja ravitsemisalan juhlassa. Kaksi Satakunnan Osuuskaupan ravintolaa palkitsivat toisistaan tietämättä oppisopimusopiskelijansa. Kokiksi opiskeleva Adrienn Kocsis palkittiin Prisman Ravintolamaailman vuoden työntekijänä ja tarjoilijaksi opiskeleva Satu Ruuti vuoden tulokkaana. Molemmat saivat palkintoperusteissa paljon kiitosta ahkerasta osaamisestaan sekä ystävällistä ja avuliaasta työotteesta. He molemmat ovat aloittaneet oppisopimusopinnot vuoden 2022 marraskuussa.

Adrienn Kocsis

Satu Ruuti

Vinkit työnantajille ja oppisopimusopiskelua harkitseville

Marika Smrha jakaa vuosien aikana toimiviksi nähdyt vinkit oppisopimuskumppaneille.

– Työnantajien kannattaa valmistautua uuteen oppisopimusopiskelijaan ja miettiä etukäteen, kuka häntä ohjaa, ja miten muu työyhteisö pystyy häntä tukemaan. Tärkeää on myös hyvä yhteistyö ohjaavan opettajan kanssa. Oppisopimuksella ammatin ja työn hankkimista suunnittelevalle tärkeitä ovat oikea asenne, avoin mieli ja halu oppia. Opiskelijan ei tarvitse pelätä sitä, ettei hän osaa mitään, sitä vartenhan hän on tullut oppimaan.

Lisätietoja Sataedun oppisopimuskoulutuksista: oppisopimuskoordinaattori Merja Tuomola, puh. 040 1994109.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö