Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Uusi kalusto ja kasvaneet hakijamäärät vauhdittavat kuljetusalaa Huittisissa

Kuljetusalan opiskelijamäärät kasvavat edelleen Huittisissa. Kasvun taustalla ovat Sataedun päätös keskittää alan opetus Huittisiin sekä lisääntynyt kiinnostus alaa kohtaan 

Kuljetusalan aikuisryhmäovat saaneet rinnalleen nuoret kuljettajat. Ensimmäiset yhteishaussa valitut opiskelijat aloittivat Huittisissa reilu vuosi sitten, ja sitä seurasi elokuussa opintonsa hyvin  aloittanut  uusi vuosiluokka. Huittisissa kuljetusalan opiskelijoita on nyt yhteensä noin 70 nuorta ja aikuista. Ensi kevään yhteishaun valintojen jälkeen alan opiskelijamäärä nousee sataan.  

Vas. opiskelija Sami Rosenqvist, lehtorit Tommi Aaltonen ja Tero Urpilainen.

Tilajärjestelyjä ja toimintatapamuutoksia

Kasvava opiskelijamäärä on edellyttänyt paljon järjestelyjä. Tiiminvetäjä, lehtori Tero Urpilainen  kertoo, että viime vuosi meni koulutustilojen ja -tapojen muutoksissa.

 Vanhat tilat ovat olleet haasteellisia. Olemme tehneet paljon järjestelyjä, jotta saimme kasvavalle opiskelijamäärälle lisää halli- ja luokkatilaa. 

Kuljetusalan opiskelijoiden lisäksi myös alan opettajien määrä on kasvanut Huittisissa osan Kokemäen opettajista siirryttyä sinneHuittisissa kuljetusalaa opettaa nyt kaksitoista opettajaa.  

Viimeiset logistiikka-alan perustutkintoa suorittavista nuorista valmistuvat Kokemäeltä keväällä 2021. Ainoaksi kuljetusalan koulutuspaikaksi Huittinen ei tuolloinkaan jää, vaan Sataedu kouluttaa kuljetusalan  ammattilaisia myös Parkanossa. Parkanon koulutukset ovat avoinna jatkuvassa haussa sekä joka kolmas vuosi yhteishaussa 

Kalusto väheni ja parani

Kuljetusala valmistautui koulutuksen keskittämiseen hyvissä ajoin muun muassa yhtenäistämällä käytössään olevaa kuljetuskalustoa.  

– Myimme kolmanneksen Sataedun kuljetuskalustosta pois. Samalla kun luovuimme vähällä käytöllä olleesta kalustostammeparansimme käyttöön jäävää kalustoa investoimalla uuteen, uudenveroiseen kalustoon. Sen lisäksi, että olemme käyttäneet rahaa tehokkaasti, käytämme myös kalustoa tehokkaasti. Olemme kehittäneet mallin, jolla varmistamme, ettei kalusto seiso turhaan hallissa. Kuljetuskalusto on myös helposti siirrettävissä koulutuspaikkakuntien, Huittisten, Kokemäen ja Parkanon, välillä kulloistenkin tarpeiden mukaan, Tero Urpilainen kertoo.

Sujuvaa yritysyhteistyötä

Tero Urpilainen on erittäin tyytyväinen koulutusalansa vetovoimaan. 

 – Olemme saaneet viime vuosina yhteishaussa hyviä opiskelijoita. Myös aikuisille ja maahanmuuttajille suunnatut koulutukset ovat täyttyneet hyvin.  

Koronakevät hiljensi hieman työelämäyhteistyön vauhtia, mutta tilanne on nyt lähes normaali.  Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt ovat onnistuneet edelleen hyvin. Esimerkiksi kaikki tutkintojen näytöt on toteutettu työelämässä. 

  – Pitkäaikaisten yhteistyökumppaniemme lisäksi olemme saaneet myös yhteydenottoja uusista yrityksistä, joihin emme ole kysynnän vuoksi aina pystyneet heti tarjoamaan opiskelijoita.  

Ammattitaitoa ajamalla

Pasi KuusenojaMariia Laakso ja Niklas Männistö valmistautuvat päivän opetusajoon Sataedun uusiin kalustohankintoihin kuuluvalla  linja-autolla. Päivän reitti lehtori Samuli Holopaisen  ohjauksessa vie Huittisten keskustan lisäksi ainakin naapurikaupunki Sastamalaan välillä kuljettajaa vaihtaen 

Vas. lehtori Samuli Holopainen sekä opiskelijat Pasi Kuusenoja ja Mariia Laakso.

 

Nyt liikenteeseen lähtevät opiskelijat aloittivat opintonsa elokuussa. Heidän tavoitteenaan on suorittaa logistiikka-alan perustutkinto, ja saada linja-autonkuljettajan pätevyys huhtikuussa.  Samuli Holopainen kertoo, että aikuisryhmällä on rivakka tahti, mutta se onnistuu, koska koulutuksesta on karsittu kaikki turha pois.  

Vankkaa kokemusta eri aloilta

Linja-autossa on innostunut tunnelma ja Holopainen toteaakin, että päivät menevät ajossa nopeasti. Hän naurahtaa, että jos teoriatunnit joskus puuduttavatkin opiskelijoita, niin ajaminen kyllä kiinnostaa aina. 

Mariia Laakso haluaa heti korjata, että kyllä sekä teoria että ajaminen kiinnostavat, sillä opetus on tehokasta ja laadukasta. Pasi Kuusenoja ja Niklas Männistö nyökyttelevät samassa hengessä, ja opiskelijat vakuuttavat yhdessä, ettei kyseessä ole maksettu mainos. 

Samuli Holopainen vahvistaa, että aikuisopiskelijat osaavat arvostaa koulutusta ja he ovat motivoituneita 

– Vanhemmilla opiskelijoilla on jo näkemystä ja kokemusta työelämän kautta. Opiskelijoiden eri alojen kokemuksesta on hyötyä koko ryhmälle, myös opettajalle. 

Lehtori Samuli Holopainen ja opiskelija Niklas Männistö

Opetusta tien päällä ja luokissa

Useiden lähteneiden yhdistelmäajoneuvojen jälkeen pihaan kaartaa toinen Sataedun uusista hankinnoista, 9-akselinen yhdistelmäajoneuvo. Se poikkeaa Huittisiin matkallaan Kokemäeltä Tampereelle, minne lehtori Tommi Aaltosen ja hänen opiskelijoidensa ajopäivä vie tällä kertaa. 

Huittisten toimipaikka ei hiljene heidänkään jatkettuaan matkaansa. Kuljetusalan teoriaopinnoissa olevien opiskelijoiden lisäksi tiloissa opiskelee tulevia hoiva-avustajia sekä maahanmuuttajakoulutuksissa olevia. Kaikkiaan Sataedun Huittisten toimipaikassa ammattitaitoa hankkii noin 150 opiskelijaa opiskelijaa. 

Kiinnostuitko kuljetusalasta ja sen opinnoista?

Lisätietoja koulutuksista sataedu.fi/kuljetusala 

Tien päälle pääset mukaan myös täältä:   

Facebookissa:@sataedu.kuljetusala 

Instagramissa @sataedu_kuljetusala 

TikTokissa: sataedukuljetusala 


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen