Sataedu tarjoaa erilaisia koulutusmahdollisuuksia ja tukea ulkomailta rekrytointia suunnitteleville yrityksille. Tutustu alla tarjontaamme ja erilaisiin yhteistyömahdollisuuksiin.
Lähtömaakoulutuksia Suomeen tuleville työntekijöille
Sataedulla on laaja kokemus lähtömaakoulutuksista. Olemme järjestäneet lähtömaakoulutuksia Espanjassa, Portugalissa, Puolassa ja Virossa. Lähtömaan lisäksi koulutuksia järjestetään myös verkkokoulutuksina sekä ns. hybridikoulutuksina lähtömaassa ja verkossa. Koulutusta voidaan järjestää myös työn ohessa työntekijän saavuttua Suomeen.
Sataedun järjestämissä lähtömaakoulutuksissa työntekijät tutustuvat muun muassa
- suomen kieleen ja kulttuuriin sekä
- suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan.
Valmennuksia vastaanottaville yrityksille
Onnistunut työperusteinen maahanmuutto edellyttää, että vastaanottava yritys valmistautuu tulijoihin. Sataedu tarjoaa vastaanottaville yrityksille työvoiman kouluttamisen lisäksi seuraavia valmennuksia:
- Johtaminen ja esimiestyö monikulttuurisessa työyhteisössä
- Kielitaidon arviointi rekrytointitilanteessa·
- Selkokielen käyttäminen työyhteisössä
- Suomen kielen lisä- ja täydennyskoulutukset
- Tulkin kanssa toimiminen työtilanteissa
- Työpaikkaohjaajakoulutus työperusteisesti tulleiden tai tulevien ohjaukseen
Lisäksi tarjoamme kielikoulutuksia työyhteisölle seuraavilla kielillä: englanti, espanja, ranska, ruotsi, saksa, suomi, swahili, venäjä ja viro.
Job shadowing -vaihtojakso yhteistyöyrityksille
Sataedun kanssa työelämäyhteistyötä tekevällä suomalaisyrityksellä on mahdollisuus lähettää edustajansa ulkomaille Job shadowing -jaksolle. Sataedun edustajan kanssa kansainvälisen yhteistyökumppanin luo tehtävä vierailujakso voi olla pituudeltaan 2–60 päivää. Erasmus+ -ohjelma kattaa jakson matka- ja asumiskustannukset.
Jakson aikana yrityksen edustajalla on mahdollisuus tutustua vieraaseen työkulttuuriin, Sataedun kautta mahdollisesti yritykseen vaihtoon tuleviin kansainvälisiin opiskelijoihin sekä verkostoitua uusien yritysten ja oppilaitosten kanssa.
Mahdollisen vaihto-opiskelijan harjoitusjakso on yrityksen resurssien kannalta edullinen. Yrityksen henkilöstön kannalta se on myös matalan kynnyksen kansainvälistymistä, niin sanottua kotikansainvälistymistä.
Sataedu aloittaa kiinnostuneiden kanssa liikkuvuuksien suunnittelun, ja niiden toteutukset tapahtuvat lukuvuonna 2024-2025.