Siirry sisältöön

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Sataedussa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta valmistuu sähkö- ja automaatioasentajia. Sähköalan, automaation ja kunnossapidon sekä tietoverkko- ja tietojärjestelmien ammattilaisille riittää töitä lujaa vauhtia kehittyvällä alalla. Myös alan jatko-opintomahdollisuudet ovat hyvät.

Kuvassa kaksi opiskelijaa tutkii sähkökeskusta.

Kenelle

Sähköjärjestelmien kanssa työskentely edellyttää vastuullista suhtautumista työturvallisuuteen ja ympäristöön. Alan työtehtävät edellyttävät virheetöntä värinäköä.

Opiskelu

Koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa tai yhteishaussa. Peruskoulun jälkeiset opinnot kestävät noin kolme vuotta. Vanhemman opiskelijan aiempi osaaminen ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa.

Automaatio- ja sähköasentajien koulutus alkaa yhteisillä opinnoilla, minkä jälkeen opiskelija voi valita kiinnostuksensa mukaan, jatkaako hän opintojaan automaatioasentajaksi vai sähköasentajaksi.

Automaatioasentaja oppii koulutuksen aikana muun muassa teollisuuden erilaisten automaattisten järjestelmien asennukset ja kunnossapidon. Sähköasentajan koulutuksessa keskeisiä ovat sähkö- ja kiinteistöautomaatioasennukset tai sähköverkoston asentamiseen, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät tehtävät.

Tutustu tutkinnon rakenteeseen: ePerusteet

Rahoitus

Opetus on maksutonta. Elokuussa 2021 voimaan tulevan oppivelvollisuusuudistuksen jälkeen alle 18-vuotiaat saavat maksutta myös tarvittavat työasut ja muut oppimateriaalit koulutusta. Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.