Siirry sisältöön

Ammattitaitoa perustutkinnoista erikoisammattitutkintoihin

Sataedussa voit opiskella ammatillisia
• perustutkintoja (pt)
• ammattitutkintoja (at)
• erikoisammattitutkintoja (eat)

Tutkintojen lisäksi valittavanasi on myös osatutkintoja eli tutkinnon osia eri tutkinnoista sekä täydennys- ja lyhyt koulutuksia. Esittelemme alla eri tutkinnot.

 

Perustutkinnosta pohja ammattiosaamiseen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen valmistaa työelämään ja antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Se sopii hakijalle, jolla ei ole työkokemusta alalta tai työkokemus on vähäinen.

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Opintojen kesto on yksilöllinen, sillä aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa. Enimmillään opinnot kestävät noin 3 vuotta.

Perustutkinnon rakenne 180 osp

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp

  •  kaikille tutkinnon suorittajille pakolliset tutkinnon osat
  • valinnaiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp 

  • vahvistavat muun muassa yhteiskunta- ja työelämäosaamista, viestintä- ja vuorovaikutustaitoja sekä matemaattis-luonnontieteellistä osaamista

 

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto syventävät ammattiosaamista

Ammattitutkinto sopii hakijalle, jolla on jo alan peruskoulutus tai hän on hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä. Ammattitutkinnossa osoitetaan perustutkintoa syvempää osaamista.

Ammattitutkinnon laajuus on tutkinnosta riippuen 120, 150 tai 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista.

Erikoisammattitutkinto edellyttää hyvää ammattitaitoa ja vankkaa työkokemusta alalta. Opiskelijan tulee osoittaa monialaista ammatinhallintaa ja osaamista.

Erikoisammattitutkinnon laajuus on 160, 180 tai 210 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon opinnoista.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot voi suorittaa työn ohella.

Lisätietoja kaikista tutkinnoista verkkosivujemme Koulutukset-osiosta.