Vuoden 2023 alkuun tuntuu liittyvän paljon odotusta tulevista muutoksista: Sataedun pitkään valmistellun kiinteistöstrategian toimeenpano alkaa, eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus päättää tuleviin vuosiin vahvasti vaikuttavasta ammatillisen koulutuksen linjauksestaan ja meidän sataedulaisten omaksi teemaksemme nostamamme työllisyyden vahvistaminen – vain keskeiset mainitakseni.
Tulevan rakentamisen sujuvan etenemisen varmistamiseksi koulutuskuntayhtymämme yhtymähallitus perusti rakennustoimikunnan, jossa on jäseninä viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä. Rakentamissuunnitelmat etenevät tänä vuonna Huittisissa ja Ulvilassa, varsinaisen rakentamisen alku vahvistuu myöhemmin. Monia tiedotteita, ja jossain vaiheessa myös harjannostajaisia on siis tulossa.
Panostamme myös osaamisen kehittämiseen, sillä ilman osaamista ei synny tulosta.
Sataedun rahoitus on kuluvana vuonna varsin korkealla tasolla. Tähän merkittävänä perusteena on vaikuttanut opiskelijavuosimäärän kasvu. Toinen aivan keskeinen peruste on Sataedun erittäin hyvä suoritusrahoitus: läpäisymme on huippuluokkaa. Vaikuttavuusrahoituksessa meillä on parantamisen varaa. Siksi käymme Sataedussa läpi keskeiset toimintomme ja vahvistamme niitä työllistymisen varmistamiseksi. Yksi osa tätä vahvistamista on nyt haussa olevan apulaisrehtorin viran perustaminen. Panostamme myös osaamisen kehittämiseen, sillä ilman osaamista ei synny tulosta. Olemme vähentäneet viime vuosina johto- ja asiantuntijatehtävissä olevien lukumäärän liian pieneksi, ja korjaamme sitä nyt.
Kevään vaalien jälkeen muodostettava hallitusohjelma ohjaa seuraavat neljä vuotta toimintaamme ja määrittää rahoitustason. Julkinen keskustelu on osin ristiriitaista, eikä ennuste ole kovin hyvä tuleville vuosille. Nykyinen rahoitusmalli mahdollistaa kuitenkin sen, että hyvällä omalla työllä ja tuloksellisuudella voimme turvata omaa rahoituksemme tason myös tulevaisuudessa.
Matti Isokallio
Kirjoittaja on Satakunnan koulutuskuntayhtymän johtaja