Me Sataedussa lähdimme mukaan Suomen Syöpäjärjestön sekä Satakunnan Syöpäyhdistyksen Nikotiiniton amis -hankkeeseen viime keväänä. Mukaan lähtemiseen vaikutti Satakunnan hyvinvointialueen tuottama Satakunnan Hyvinvointikertomus, jossa todettiin nikotiinituotteiden käytön kasvavan ja toki me oppilaitoksessakin olimme sen huomanneet. Otimme tavoitteeksemme nikotiinituotteiden käytön vähentämisen toimipaikoissamme ja tukimuotojen kehittämisen kaiken ikäisten opiskelijoidemme tupakoinnin, nuuskan, nikotiinipussien ja sähkötupakan käytön lopettamiseksi.
Varmasti kaikki tietävät nikotiinin aiheuttavan riippuvuutta. Tiedämme myös sen, että vieroitusoireet voivat aiheuttaa levottomuutta, päänsärkyä ja ärtyneisyyttä oppitunneilla. Tällaisilla oireilla on merkittävä vaikutus oppimiseen ja jaksamiseen. Lisäksi erilaisten tutkimusten mukaan nikotiinipussien ja sähkötupakan ainesosat ja pitoisuudet vaihtelevat runsaasti, eikä niiden pitkäaikaisia vaikutuksia ole voitu tutkia riittävästi. Kukaan ei tiedä mitä esimerkiksi sähkötupakan käyttö eli wapetus vaikuttaa keuhkoihin pitkällä aikavälillä.
Vuosien aikana tupakointiin kohdistettu ns. terveysterrorismi ja syyllistäminen ei ole tuottanut vaikuttavaa tulosta.
Keskusteluissa henkilöstön kanssa kävi nopeasti ilmi, että uusimpia nikotiinituotteita ei ulkonäön perusteella tunnisteta. Satakunnan Syöpäyhdistyksen Sirpa Vanhalan kanssa päätettiin, että tuotteiden esittelystä olisi hyötyä, jotta henkilöstö tietäisi, miltä tuotteet näyttävät. Päätimme edetä tiedolla vaikuttamisella, koska vuosien aikana tupakointiin kohdistettu niin sanottu terveysterrorismi ja syyllistäminen ei ole tuottanut vaikuttavaa tulosta.
Valtakunnallisilla kouluterveyskyselyillä on selvitetty opiskelijoiden tupakointia ja päihteidenkäyttöä. Halusimme täsmällisempää ja tuoretta tietoa, joten kysyimme opiskelijoiltamme suoraan nikotiinituotteiden käytöstä. Syksyn OMA-kyselyn mukaan opiskelijoidemme eniten käyttämä nikotiinituote oli nikotiinipussit. Nikotiinituotteita käytetään koulupäivän aikana ja yli viisi kertaa päivässä käyttäviä oli melko paljon. Ilahduttavaa oli, että nikotiinituotteiden lopettamista oli suunnitellut lähes 60 prosenttia. Mielestäni tästä löytyy hyvä syy tukea opiskelijoita lopettamisessa ja kehittää siihen oma sataedulainen toimintamalli, johon koko Sataedun joukkue voi sitoutua.
Ilahduttavaa on, että nikotiinituotteiden lopettamista oli suunnitellut miltei 60 prosenttia.
Yhteisen toimintamallin tavoitteena on nikotiinittomampi Sataedu. Liikkeelle lähdettiin pienillä toimenpiteillä, kuten hankkimalla nikotiinittomuuskyltit toimipaikkoihin. Pidimme tärkeänä viestittää alusta alkaen kaikille opiskelijoille, henkilöstölle sekä toimipaikoissamme vieraileville, ettei nikotiinituotteiden käyttö ole alueellamme sallittua.
Olemme päässeet hienosti eteenpäin. Toimipaikkojen moniammatilliset hyvinvointiryhmät ovat käsitelleet nikotiinittomuuden edistämistä ja tarvittavia toimenpiteitä. Meille on ollut tärkeää opiskelijakunnan osallistaminen, jotta opiskelijat pääsevät itse vaikuttamaan ja siten sitoutumaan tämän hankkeen tavoitteisiin. Nyt odotamme opiskelijaterveydenhoitajien ja kuraattorien ideointia, miten he voisivat olla mukana edistämässä nikotiinittomuutta sekä tukemassa ja ohjaamassa opiskelijoitamme nikotiinituotteiden käytön lopetusta. Ennaltaehkäisyn merkitystä unohtamatta.
Meillä on suuri vastuu tulevaisuuden työntekijöistä ja nuorten työkuntoisuudesta.
Henkilöstön hyvinvointia on aina pidetty Sataedussa erittäin tärkeänä. Yhteistyössä työterveyshuollon kanssa olemme laatineet toimintatavan, jolla työnantaja tukee henkilöstön nikotiinituotteista luopumista. Toivottavasti tätä mahdollisuutta hyödynnetään. Henkilöstömme toimii esikuvana kaiken ikäisille opiskelijoillemme ja on tärkeää tiedostaa tämä roolimalli. Mielestäni ei ole yhdentekevää, millaisen kuvan opiskelijoillemme annamme. Meillä on suuri vastuu tulevaisuuden työntekijöistä ja nuorten työkuntoisuudesta.
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta toimintamalli saadaan valmiiksi ja aika näyttää, miten se toimii. Hienoa olisi, jos mukaan saataisiin Satakunnan kuntien perusopetusta, jotta ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen keinoin pystyttäisiin vähentämään nikotiinituotteiden käytön aloittamista. Tiedän kyllä resurssien niukkuuden ja muut arjen haasteet, mutta jotain silti pitää ja kannattaa tehdä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Heli Sulkava
Kirjoittaja on Sataedun apulaisrehtori ja aktiivinen hyvinvoinnin puolestapuhuja