Tarjoilija hoitaa ruokien ja juomien myyntiä, tarjoilua, ruokatilausten vastaanottoa sekä ruokien kuljettamisen vaatimaa pakkaamista, astiahuoltoa ja jakelua. Tarjoilija hoitaa tilaus- ja edustustarjoilua. Hän tuntee kansallista ja kansainvälistä ruoka-, juoma- ja tapakulttuuria.
Opintojen toteutustapa
Sataedussa opiskelijoiden oppimisympäristöinä ovat
- omat opetuskeittiöt
- opetusravintola Hovi ja opetuskahvila Hovinarri Kankaanpäässä.
- opetusravintola Ruukku ja Amis Café Kokemäellä
- Pop up -opetusravintola ja Amis Café Ulvilassa
Opiskelijat järjestävät asiakkaille myös juhla- ja cateringpalveluja toiveiden mukaisesti.
Opiskelijat opiskelevat ja hankkivat ammattitaitoa myös alan yrityksissä. Sataedulla on laaja ravintola-alan yhteistyöverkosto, joka tarjoaa työssäoppimispaikkoja läheltä ja kauempaa. Alan opiskelijat ovat työssäoppimassa erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa, suurkeittiöissä ja muissa ravintoalan yrityksissä Suomessa ja Euroopassa. Suosittuja työssäoppimismaita ovat olleet muun muassa Saksa, Kypros, Unkari ja Viro.
Opintojen sisältö
Ravintola- ja catering alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinnossa on kolme pakollista tutkinnon osaa ja valinnaisia tutkinnon osia.
Tarjoilijaksi opiskelevalle tutkinnon pakolliset osat, 85 osp
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- À la carte- ruoanvalmistus
- À la carte- tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
- Kahvilapalvelut
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus-ja juhlatarjoilu
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Vähittäiskaupan tiskillä toimiminen
Yhteiset tutkinnon osat, Yto-opinnot, 35 osp
Peruskoulun jälkeiset opinnot kestävät noin kolme vuotta. Koulutuksen kesto määräytyy aiemmin hankitun osaamisen perusteella. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).