Tulevaisuuden automaatioratkaisuja Atlas Collegen ja Sataedun etäprojektissa

Julkaistu:

Kun Genken Atlas Collegessa painetaan nappia, säiliön vedenpinta laskee Sataedussa Kokemäellä. Kuulostaa ehkä taikatempulta, mutta rakennetun prosessiautomaation harjoittelulaitteen toiminta on edellyttänyt paljon työtä ja yhteistyötä.

Sähkö- ja automaatioalan lehtori Eero Matintalo kertoo, että vastaava projekti on ollut suunnitelmissa pitkään.  Koska koronapandemia pysäytti pitkäaikaisten yhteistyökumppanien opiskelijavaihdon, nousivat suunnitelmat taas esiin. Nyt ne toteutuivat yhteistyöllä digitaalisesti pilven välityksellä.

–  Aloitimme työt jo syksyllä. Prosessiautomaation opiskelijaryhmä rakensi projektissa tarvittavan ohjauksen. Jatkoin siitä sitten eteenpäin. Takana on paljon työtä ja testauksia, Eero Matintalo kertoo.

Vedenpintaa säätelevä laite on rakennettu kahdesta vesisäiliöstä, venttiileistä ja pumpusta. Tietoa laitteen toiminnasta ja vedenpinnan korkeudesta välitetään anturitekniikalla järjestelmää ohjaavalle logiikalle, ja toimintaa voi seurata reaaliaikaisesti ip-kameralla. Seuranta ja säätäminen onnistuvat älylaitteilla etänä. Etäyhteys on toteutettu järjestelmäasiantuntija Petri Asikaisen avustuksella VPN-yhteydellä.

Kiinnostava kokemus nuorille opiskelijoille

Ensimmäisen vuoden opiskelijat Lotta Jokela ja Sinna Kaivola tulivat mukaan projektiin sen edettyä. Heidän mielestään kiinnostavassa projektissa oli myös hienoa huomata, miten hyvin he pystyivät englannin kielellä keskustelemaan belgialaisten kanssa laitteen toiminnasta ja ohjauksesta. Kokemus saattoi herättää myös pienen kipinän mahdolliseen lyhyeen vaihtojaksoon.

Sähkö- ja automaatioalan opiskelijat Lotta Jokela (vas.) ja Sinna Kaivola sekä lehtori Eero Matintalo prosessiautomaation harjoittelulaitteen edessä. Kuva: Johanna Rantalainen

Projekti on nyt päättynyt ja tulokset ovat jotain muuta kuin lastenlaulussa, jossa fixu vekotin ylikuumentuessaan keitti puuroa.

– Tämä projektimme on osaltaan kiinteistöautomaation tulevaisuutta. Jatkossa vastaavia ratkaisuja hyödyntämällä kiinteistöhuollon mahdollisuudet etäylläpitoon kehittyvät edelleen, Eero Matintalo kertoo.

Lue lisää Atlas Collegen kanssa tekemästämme yhteistyöstä. Kerroimme siitä 24.9.2019 julkaistussa jutussamme.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö