Raikkaita cocktaileja ammattitaidolla – Sataedun kaksikko kilpailee Satakunnan drinkkimestaruudesta

Julkaistu:

Sataedu kouluttaa baarimestareita ja juomasekoitukset hyvin tuntevia tarjoilijoita. Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon opinnot tarjoavat opiskelijoille paljon juomatietoutta ja ammattilaisten niksejä. Kaksi Sataedun opiskelijaa, baarimestarin ammattitutkintoa opiskeleva Heta Ojala ja tarjoilijan ammattitutkintoa opiskeleva Piia Suckman pääsevät näyttämään opiskeltua ja työssä hankittua osaamistaan Satakunnan drinkkimestarikilpailussa. Virkistyshotelli Yyterissä Porissa 16.10. järjestettävään kilpailuun osallistuu kuusitoista baarimestaria ja heistä paras pääsee edustamaan Satakuntaa valtakunnalliseen kilpailuun. Jo ennen alueellista kilpailua Sataedun opiskelijat pääsevät ottamaan mittaa WinNovan opiskelijoista Porissa 27.9.

Baarityötä rakkaudesta lajiin

Työssäoppimispaikassaan Porin Amarillossa Heta Ojalan päähuomion vei heti baaritiski.  

– Minulla on ollut alusta alkaen palava intohimo drinkkeihin. Opiskelen nyt alan ammattitutkintoa oppisopimuksella Amarillossa ja teen baarityötä rakkaudesta lajiin, Heta Ojala kertoo.  

Heta Ojala kaataa lasiin olutta työpaikallaan.

Tuleva baarimestari on tyytyväinen monipuolisiin opintoihinsa. 

– Olin jo oppinut paljon omatoimisesti ja työkavereiden opastuksella, mutta opiskelu on parantanut osaamistani edelleen. En ole itse esimerkiksi kiinnostunut viskeistä ja konjakeista, mutta voin nyt hyödyntää asiakaspalvelussa niistä oppimaani. Esimerkiksi Old Fashioned -cocktail tuntui aivan alussa haastavalta, mutta sehän on oikeasti simppeli juoma, jonka opin helposti.  

Heta Ojalan omat suosikkijuomat ovat sour-pohjaisia. Asiakkaalle hän valmistaa cocktailin tämän tilauksen tai toiveiden mukaan.  

–  Jos asiakas haluaa tilata jotain erityistä, niin kysyn ensin häneltä mahdollisista allergioista ja makumieltymyksistä. Näillä tiedoilla voin alkaa valmistaa ehkä juuri sitä unelmien drinkkiä, jota asiakas haluaa tilata jatkossakin.  

Heta Ojala kertoo, ettei hän ole aiemmin kilpaillut minkäänlaisissa kilpailuissa.   

– Jossain vaiheessa drinkkimestaruuskilpailu vähän mietitytti, mutta nyt halu kilpailla on selvästi jännitystä isompi. Valmistaudun kilpailuun niin, että osaan tehdä juomani vaikka unissani. Kilpailucocktailini resepti on tietysti salaisuus. Juoman idea lähti kiinnostavista makuyhdistelmistä, ja maun lisäksi se myös näyttää hyvältä. 

Siskon innoittamana juoma-asiantuntijaksi

Piia Suckman opiskelee tarjoilijan ammattitutkintoa oppisopimuksella BBQ & Spirit House Gallessa Porissa. Jo ennen opintojaan hän on tehnyt alan keikkatöitä, joten erilaiset juomat ovat Sataedun opetusravintola Hovin drinkkikoulutuksen lisäksi tuttuja myös baaritiskien takaa. Innostajana ja kiinnostuksen herättäjänä alalle on ollut hänen oma siskonsa.

Opinnoista keskusteltaessa Sataedun ravintola-alan opettaja Tiina Grönholm ehdotti Piia Suckmanille osallistumista Satakunnan drinkkimestaruuskilpailuun, ja hän kiinnostui mahdollisuudesta. Hän ei ole aiemmin osallistunut vastaaviin kilpailuihin. Satakunnan drinkkimestaruuskilpailussa se olisikin ollut mahdotonta, sillä kilpailu on järjestetty viimeksi vuonna 1993. 

–  Olen välillä kilpailuhenkinen. Joskus näyttämisen halu ottaa vallan, mutta se riippuu tilanteesta, Piia Suckman ennakoi tulevia kilpailutunnelmiaan. 

Piia Suckman sekoittaa drinkkiä baaritiskin takana.

Hänen oma cocktailsuosikkinsa on Pink Daiquiri ja sen lisäksi muut sitruunalta ja mansikalta maistuvat juomat. Niiden lisäksi hän tekee mielellään rakennettavia cocktaileja ja kermaisia cocktaileja kuten Piña Colada. 

–  Kilpailucocktailia suunnitellessani tavoitteenani on ollut juoman raikkaus. Sellainen cocktail, josta voisi nauttia nauttia terassilla lämpimällä säällä. Olen harjoitellut kilpailuun tekemällä mocktaileja kiireettöminä hetkinä työpaikalla. Vapaa-ajalla olen hakenut inspiraatiota luonnosta ja lähtenyt metsään koiran ja kahvitermospullon kanssa. Siellä kallion päällä on ollut hyvä miettiä ja kirjata eri makuyhdistelmiä muistikirjaan. 

Hetan ja Piian drinkkivinkit

Hetan raikas vadelmadrinkki

4 cl vadelmasiirappia

2–4 cl passion pyreetä, määrä vaihtelee maun mukaan

2 cl limemehua

4 cl vaaleaa rommia

Russian-juomaa

jäät

Rakennetaan suorareunaiseen lasiin.

Piian pirteä mansikka-mocktail

4 cl mansikkasiirappia

2 cl sitruunamehua

8 cl Russian-juomaa

2 cl soodaa

jäät

Rakennetaan grogilasiin, koristellaan lime-siivulla ja pillillä.

Alkoholillisesta juomasta saa mocktailin jättämällä alkoholin pois ja vastaavasti moctailiin voi lisätä alkoholia, jolloin juoma muuttuu cocktailiksi.

Drinkki, cocktail, mocktail – Tiesitkö tämän baaritiskin sanastosta?

”Drinkki” tarkoittaa juomaa, joka sisältää yhden tai useamman alkoholijuoman ja/tai alkoholittoman juoman. Drinkki voi olla yksinkertainen, kuten ”gin tonic” (giniä ja tonic-vettä) tai monimutkainen. Drinkin valmistuksessa ei välttämättä noudateta tiukkoja reseptejä.  

”Cocktail” viittaa yleensä sekoitettuun juomaan, joka on valmistettu tiettyjen reseptien ja mittasuhteiden mukaaan. Cocktailit sisältävät useita eri ainesosia ja ne vaativat huolellista valmistusta. Parhaimmillaan cocktailit voivat olla omilla nimillään tunnettavia ”juomataideteoksia”. 


”Mocktail” on eri ainesosista koottu, hyvänmakuinen ja visuaalisesti houkutteleva alkoholiton juoma. Mocktail on tyylikäs vaihtoehto niille, jotka eivät halua tai voi juoda alkoholia. Termi ”mocktail” tulee sanoista ”mock” (jäljitellä) ja ”cocktail”.  

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö