PataGoesSataedu-kokeilu etenee monipuolisesti ja vauhdilla

Julkaistu:

Kun syyskuun lopussa parikymmentä nuorta treenasi jalkapallojen kanssa ulvilalaisella tekonurmikentällä, ei menossa ollut aivan tavallinen liikuntatunti. Sataedun autoalan lehtori Juha Heikkilä torjui opiskelijoidensa laukauksia maalissa ja toisessa maalissa torjui ja tahtia piti yllä Porin Ässät ry:n harrastekoordinaattori Joni Rinne. 

Opiskelijat lämmittelevät lihaksiaan hyppyharjoituksilla jalkapallokentällä.

Yhteistyökumppanien elokuussa aloittama omarahoitteinen PataGoesSataedu-hyvinvointikokeilu on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Ulvilan autoalan opintonsa juuri aloittaneet opiskelijat pääsivät kokeilun alkajaisiksi Joni Rinteen kanssa Astora-Areenan jäälle ja Mestareiden portaille. Sen jälkeen ohjelmassa on ollut tutustuminen golfiin golfpro Matti Ojalan ohjauksessa porilaisella Kalafornian golfkentällä, futistreenit sekä kiipeilyä ja muuta liikuntaa seikkailupuisto Huikeessa. Samaa vauhtia mennään toukokuulle asti. 

– Olen jo lyhyessä ajassa huomannut, että ryhmän nuorilla on innostusta kuntoiluun ja sinnikkyyttä haastaa itseään, Joni Rinne kertoo. 

Pallon käsittelyharjoitus jalkapallokentällä. Neljä opiskelijaa kuljettaa palloa harjoitteluradalla.

Innostusta ja kiinnostusta tarvitaan jatkossakin, sillä Porin Ässät ry:n ja Sataedun yhdessä suunnitteleman kokeilun tavoitteena on kehittää opiskelijoista hyväkuntoisia työelämän tiimipelaajia. Jotta opiskelijatkin huomaisivat saavutetut tulokset, kokeilussa käytetään itsearvioinnin työkaluna Työterveyslaitoksen kehittämää Kykyviisaria. Sen avulla vastaaja voi selvittää omaa elämäntilannettaan, keskeisiä vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan.

Kokeilun vetäjä Joni Rinne esittelee  opiskelijoille luokassa näyttötaululta kokeilussa käytettävää Kykyviisaria.
Joni Rinne esittelee ryhmälle Kykyviisaria.

 – Autamme opiskelijoita selvittämään heidän lähtötilanteensa, minkä jälkeen jokainen pyrkii kehittymään omien tavoitteidensa mukaisesti. Homma lähtee rokkaamaan sillä, kun vain uskaltaa laittaa itsensä likoon. Me haluamme kokeilullamme parantaa nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Jos nuorella ei ole esimerkiksi harrastusta, niin tämä kokeilu voisi auttaa löytämään sellaisen. 

”Komeeta, kun pääsee urheileen”

Auringonpaisteisella kentällä monet nuorista toteavat, että kyllä palloilu opiskelun voittaa, ja joku hihkaisee, että ”on komeeta, kun pääsee urheileen”. 

Palloa pyörittävä Nicklas Salo uskoo, että kokeilu lisää urheilua entisestään hänen elämäänsä. Hän summaa alkaneen kokeilun tiiviisti – kaikki pääsevät kokeilemaan ja kaikki otetaan mukaan pelaamaan. 

Maalivahdin varusteisiin pukeutunut lehtori Juha Heikkilä odottaa kentällä jalkapallojen kanssa.
Entisenä jalkapallovalmentajana lehtori Juha Heikkilä tuntee niin pallot kuin opiskelijat.

Juha Heikkilä heittäytyy opiskelijoidensa valmennukseen täysillä taustanaan oma vankka jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandykokemus. Hänellä on jo työssään aiempaa kokemusta liikunnallisista hyvinvointihankkeista. Esimerkiksi Amiskuntoon3-hankkeessa kaksi vuotta sitten autoalan opiskelijat vaihtoivat talvirenkaita askelmittarit haalarien taskuissa. Hanke osoitti opiskelijoille työssä tarvittavan hyvän kunnon sekä terveellisen ravinnon ja riittävän levon merkityksen.

Lue lisää PataGoesSataedu-kokeilun taustoista ja Amiskuntoon 3-hankkeesta.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö