VASKI-hanke toteutti ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan

Julkaistu:

Sataedun suurin tähän asti koordinoima hanke, valtakunnallinen 61 ammatillisen koulutuksen järjestäjän VASKI-hanke etenee mallikkaasti. Torstaina 8. 6. Porin Yyterissä hanke esitteli laajalle yleisölle yhteistyössä ja työryhmissä rakennetun kestävyystiekartan.

Uudenlainen tiekartta ei vain kerro, mitä pitää tehdä, vaan se tarjoaa opettajille erilaisia opetusmateriaaleja ja työkaluja kestävyysosaamisen arviointiin. Tiekartassa on myös huomioitu henkilöstön jatkuvan oppimisen tarpeet ja johdon rooli kestävyystyössä sekä yritysyhteistyö työllisyyden edistämisessä.

Kiitetyn tiekartan kehittäminen jatkuu

Kestävyystiekartta keräsi paljon kiitosta sisällöstään ja toimivuudestaan mutta myös visuaalisesta ilmeestään. Kaksivuotinen VASKI-hanke jatkaa vielä vuoden 2023 loppuun asti hyvällä vauhdilla kehittäen kaikkea jo aikaan saatua. Työn tavoitteena on hiilineutraali suomalainen ammattikoulutus vuoteen 2035 mennessä.

Tutustu Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus – VASKI-hankkeen kestävyystiekarttaan ThingLink.Tiekartan on kuvittanut Sataedun animaatio- ja pelialan opiskelija Jenna Laurinen.

Kiinnostavia kommentteja ja kannustusta

Useissa puheenvuoroissa, kuten OKM:n opetusneuvos Jukka Lehtisen puheessa kannustettiin jatkamaan ja saamaan kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät mukaan tähän työhön, sillä vihreä siirtymä on agendalistalla pitkään. OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen puolestaan painotti sitä, ettei vastaavaa näin laajaa työtä ole tehty aikaisemmin ja kiitos siitä kuuluu tekijöille sekä hankkeen mahdollistaneille Opetushallitukselle ja opetus- ja kulttuuriministeriölle. Lainisen mukaan nyt olisi tärkeää, että tieto liikkuu ja oppilaitokset hyödyntävät toistensa kokemuksia ja osaamista.

Komissaari Schmitiltä kiitosta ja kannustusta

VASKI-hankkeen johtaja Maiju Salonen tiimeineen ja hankkeen osatoteuttajat saivat kiitosta Brysselistä, missä hankkeen tulokset on myös huomattu. EU:n työllisyydestä ja sosiaalisista oikeuksista vastaava komissaari Nicolas Schmit iloitsi lähettämässään videotervehdyksessään siitä, että VASKI-hankkeessa on mukana monta ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Hiilineutraalisuustavoitteet edellyttävät useiden alojen kuten energia-, rakennus- ja kuljetusalojen sekä teollisuuden työntekijöiltä vahvaa ammattitaitoa. Nicolas Schmitin mukaan puutteelliset ammattitaidot voivat olla menestymisen esteenä sekä työntekijöillä että yrityksillä. Tämän vuoksi eurooppalaista koulutusta täytyy kehittää ja modernisoida. Tähän työhön tarvitaan kestävään kehitykseen ja vihreään siirtymään valmis ammatillinen koulutus. 

Kuvakimara aurinkoisesta kestävän kehityksen tapahtumasta.

Virkityshotelli Yyterin iso sali täyttyi ammatillisen koulutuksen ja kestävän kehityksen asiantuntijoista.

Tilaisuuden panelisti valmiina keskusteluun: Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Ulla Heinonen, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa, Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy: toimitusjohtaja ja rehtori Mia O’Neill ja Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen.

Tekniikan toimivuutta varmistelevat VASKI-hankkeen projektisuunnittelija Sini Raita-aho (vas.), VASKI-hankkeen johtaja, Sataedun kehitysjohtaja Maiju Salonen ja OKM:n opetusneuvos Jukka Lehtinen.

Sää suosi tilaisuuden panelisteja ja puhujia. Edessä Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy: toimitusjohtaja ja rehtori Mia O’Neill (vas.), Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen ja Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa. Takana OKM:n opetusneuvos Jukka Lehtinen (vas.), Sataedun johtaja Matti Isokallio ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Ulla Heinonen.

Haluatko tietää enemmän? Lue kehitysjohtaja Maiju Salosen blogi.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö