Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Suomen kieli avaa ovet uraunelmiin  – ukrainalaisnuoret opiskelevat innolla Sataedussa

Sataedun SuomiStartin opiskelijaryhmän opinnot ovat lähteneet hyvin vauhtiin Kokemäellä. Elokuun alkupuolelta alkaen kymmenen ukrainalaista ja yksi moldovalainen nuori ovat opiskelleet suomea. Huittisissa, Kokemäellä, Säkylässä ja Ulvilassa asuvat nuoret ovat iältään 15–18 -vuotiaita.

Ryhmää tsemppaava opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen kuvaa yhdeksän pojan ja kahden tytön joukkoa tavallisiksi, aktiivisiksi ja aurinkoisiksi nuoriksi. Muut Sataedun opiskelijat ovat ottaneet heidät hyvin vastaan. Positiivinen uteliaisuus oli nähtävissä molemmin puolin jo tutustumiskierroksilla.

 – Olemme saaneet SuomiStartin opiskelijoilta palautetta, että täällä on hyvä olla. On hyvä, jos koululla on myös voimaannuttava vaikutus. Kouluaikana heidän täytyy miettiä muuta kuin sotaa. Täällä he voivat oppia suomea ja olla vertaistensa joukossa. Olen ilahtunut siitä, että heillä on selviä tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia. Ilman unelmia ei ole toivoa, Johanna Rantalainen painottaa.

Osa opiskelijoista luokassaan.

Alkaneessa SuomiStartti-koulutuksessa opiskelijat valmistautuvat tulevaa ammatillista koulutusta varten. Koulupäiviin kuuluu suomen kielen opintojen lisäksi muun muassa liikuntaa, tietotekniikkaa ja tutustumisia eri koulutuksiin. Ryhmä opiskelee suomea jouluun asti, minkä jälkeen katsotaan, riittääkö kielitaito jo ammattiopintoihin.

– Ukrainan peruskouluissa paras kouluarvosana on kaksitoista. Olemme näkemistämme todistuksista voineet arvioida, että korkeita arvosanoja saaneilla opiskelijoilla on todennäköisesti valmiudet oppia suomea nopeasti. Niitä heikompia arvosanoja saaneet opiskelijat saattavat tarvita kieliopinnoissaan enemmän aikaa, ja olemme varautuneet tähän. Kaikilla opiskelijoilla ei tosin ole ollut todistuksia mukanaan, sillä niitä on tuhoutunut muun omaisuuden mukana pommituksissa, Johanna Rantalainen kertoo.

Andriin kieliopinnot sujuvat mukavasti

Kuusitoistavuotias Andrii kertoo ehtineensä käymään Ukrainassa peruskoulun jälkeen vuoden suomalaista lukiota vastaavaa koulua. Myös opinnot Sataedussa ovat alkaneet hyvin.

 – Suomen kielen opiskelu on minulle ihan normaalia opiskelua, ei erityisen vaikeaa muttei helppoakaan, hän kertoo. Autoista kiinnostuneen nuoren miehen tavoitteena on päästä opiskelemaan kuljetusalaa.  Tilanteen salliessa toiveissa on myös paluu kotiin.

Andrii, Johanna Rantalainen ja Nina Järvinen (oik) tutkivat yhdessä karttaa.

Halu oppia vie eteenpäin

Koulutuksen alkaessa osa ryhmästä osasi jo vähän suomea, ja osa aloitti kieleen tutustumisen aivan alusta.

– Heillä kaikilla on valtava halu oppia. He imevät tietoa kuin sienet. He ymmärtävät, että kielitaidon täytyy yltää tietylle tasolle, jotta he voivat aloittaa haluamansa opinnot tai aivan ensiksi edes päästä kokeilemaan, millaista opiskelu eri aloilla on. Opiskelumotiivin lisäksi opiskelijat ryhmäytyivät nopeasti ja alkoivat toimia sujuvasti ryhmänä, kertoo opiskelijoistaan ylpeä opettaja Nina Järvinen.  

Oppitunneilla etsitään sanoja ja toistetaan lauseita. Huomenet ja kiitokset lentävät luokassa. Opiskelijoiden kohteliaisuus ja hyvät tavat nousevat esiin myös harjoitusten ulkopuolella.

Opiskelijoiden sanalöytöjä tutkitusta kuvasta.

– Ryhmässämme on vain muutama hieman englantia osaava.  Minä ja opiskelijat etsimme sanoja suomeksi ja ukrainaksi kännykän kääntäjäohjelmalla. Opiskelijat esimerkiksi etsivät ensin kuvista tuttuja asioita ja sitten niille suomenkielisiä nimiä. He kirjoittavat paljon monisteisiin ja vihkoihin, koska kaikille ei ole vielä löytynyt kirjaa. Tuntumaa uuteen kieleen löytyy myös tunneilla ääneen lukemalla. Lisäksi käytämme paljon kännykkää. Esimerkiksi seuraavassa tehtävässään opiskelijat kuvaavat erilaisia asioita kuten, mikä tuoksuu hyvälle, mikä on ällöttävää ja mikä tärkeää.

Ammatinvalintasuunnitelmista on jo keskusteltu tunneillakin. Nina Järvinen kertoo, monilla hänen ryhmänsä pojista on tavoitteena kone- ja tuotantotekniikan tai auto- ja kuljetusalojen opinnot. Suunnitelmissa onkin tutustua eri alojen opintoihin yhdessä tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen opiskelijoiden kanssa.

Melkein koko ryhmä koolla.


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen