Koulutus antaa perustiedot ja -taidot välinehuoltajan tehtäviin. Välinehuolto on osa terveydenhuoltojärjestelmää.
Välinehuolto tuottaa puhtaita, desinfioituja, steriilejä, toimintakelpoisia ja käyttötarkoituksen mukaisia välineitä potilaan hoitoa ja tutkimusta varten. Toiminta on vastuullista, tartuntojen leviämistä ehkäisevää työtä.
Huom! Mikäli olet työtön tai työttömyysuhan alla, niin huomioi, että koulutushaku on avoinna myös työvoimakoulutuksena.
INFO koulutuksesta 22.1.2025 klo 13:00 Sataedun Ulvilan toimipaikassa (os. Yhdystie 1, Ulvila) sekä Teams-yhteydellä. Kutsulinkki Teamsiin lähetetään osallistujille infopäivän aamuna. Yhteystietosi linkkiä varten voit ilmoittaa oheisella lomakkeella 20.1.2025 klo 15.00 mennessä: https://forms.gle/1LoggfnmhUNq8Rj97
Tervetuloa kuulemaan lisää koulutuksesta!
Välinehuoltoalan perustutkinnon video: https://www.youtube.com/watch?v=E9Vzk9M7SlY
SataDiagin video välinehuoltoalasta: https://www.youtube.com/watch?v=2I-bIZ60_Sw
VÄLINEHUOLTAJA AMMATTINA
Välinehuoltajan työn ammattitaitovaatimuksiin kuuluu huolellisuus, tarkkuus, luotettavuus ja vastuullisuus. Välinehuoltajalta vaaditaan lisäksi yhteistyö- ja ryhmätyötaitoja sekä joustavuutta.
Hakijalla tulee olla hyvät tietotekniset valmiudet, tehtävissä tarvittava hyvä fyysinen ja psyykkinen terveys sekä hyvä suomen kielen taito. Koulutukseen valituilla tulee olla mahdollisuus tehdä kolmivuorotyötä.
Välinehuoltaja tuntee välinehuoltoprosessin keskeisen sisällön (välineiden puhdistaminen, desinfiointi, tarkistaminen, pakkaaminen, sterilointi, säilyttäminen, varastointi ja kuljettaminen). Koulutuksessa käydään läpi aseptinen toiminta, hyvien hygieniakäytäntöjen noudattaminen ja infektioiden torjunta eri menetelmin. Koulutuksessa tutustutaan huollettavien työvälineiden nimiin, ominaisuuksiin, erityismerkintöihin sekä huoltotapoihin. Perustutkinnon suorittanut osaa käsitellä välineitä oikein ja turvallisesti.
Välinehuoltaja osaa noudattaa työssään välinehuoltoa koskevia kansallisia ja kansainvälisiä säädöksiä ja määräyksiä sekä hyviä käytös- ja toimintatapoja. Koulutuksen suorittanut tuntee työturvallisuus- ja työsuojelumääräykset ja ohjeet ja noudattaa toiminnassaan ammattietiikkaa, tietosuojaa ja salassapitoa sekä kuluttajansuojasäädöksiä.
TÖITÄ RIITTÄÄ OSAAVILLE TEKIJÖILLE
Välinehuoltaja voi työskennellä sosiaali- ja terveydenhuollossa esimerkiksi välinehuoltokeskuksissa, leikkaus- ja anestesiaosastoilla, endoskopia- yksiköissä, laboratoriossa, teho-, dialyysi- ja synnytysosastoilla, poliklinikoilla, lääkehuollossa ja suun terveydenhuollon yksiköissä. Hän voi toimia erilaisissa infektioiden torjuntaan, puhdistamiseen, desinfektioon, pakkaamiseen ja steriloitiin liittyviä toimintoja ja palveluita tuottavissa työpaikoissa.
Välinehuoltaja voi työskennellä myös lääke- ja kemianteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa sekä muissa kliinisissä toimintaympäristöissä kuten eläinlääkäriasemien, pieneläinsairaaloiden ja koe-eläinlaitosten välinehuolloissa. Toimintaympäristöt voivat olla teknologialtaan erilaisia. Välineiden huoltotoiminta on joko keskitetty alueellisiin, pitkälle automatisoituihin välinehuoltokeskuksiin tai pienempiin välinehuoltokeskuksiin.
HENKILÖKOHTAINEN SUUNNITELMA JOKAISELLE OPISKELIJALLE
Koulutus sisältää teoriaopetusta, työssäoppimisjaksoja ja verkko-opiskelua. Osa teoriaopetuksesta toteutetaan hybridi-mallilla.
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Hakijan tulee itse etsiä oppisopimuspaikka.
Tutkinto on valmis, kun pakolliset/valinnaiset tutkinnon osat on suoritettu hyväksytysti.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma opintojen alkaessa. Suunnitelma tehdään yhteistyössä opiskelijan kanssa ja siinä huomioidaan opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen, elämäntilanne ja opiskeluvalmiudet. Suunnitelma on yksilöllinen.
HAKEUTUMINEN JA VALINTA
Koulutukseen valitaan 12 henkilöä, jotka ovat kiinnostuneita välinehuoltajan työstä ja soveltuvat sosiaali- ja terveysalalle.
Tutustuthan tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja SORA-säädöksiin.
Opiskelijoiksi hakeville järjestetään soveltuvuuskokeet sekä haastattelu, joiden perusteella opiskelijavalinta tehdään.
Hakijoille lähetetään soveltuvuuskokeeseen erillinen kutsu sähköpostitse, jossa kerrotaan tarkemmin testin rakenteesta, sisällöstä, pisteytyksestä ja ajankohdasta.
Soveltuvuuskoepäivä 18.3.2025.
Koulutushaastattelut järjestetään 24. tai 25.3.2025 Satasairaalan välinehuoltokeskuksessa (osoite: Sairaalantie 3, 28500 Pori).
HENKILÖKOHTAINEN OHJAUS
Lisätietoja hakemisesta, soveltuvuuskokeesta, koulutuksesta ja yksilöllisestä opintojen suunnittelusta voit kysyä opinto-ohjaajalta.
Autamme sinua löytämään juuri oikean koulutuspolun! Olethan yhteydessä!