Uusi hybridiauto vahvistaa opetusta ja opiskelijoiden osaamista

Julkaistu:

Nopeasti kehittyvän ja sähköistyvän ajoneuvoalan opetuksessa on pitänyt miettiä monia asioita uusiksi. Kehittyvä tekniikka edellyttää uusia korjaus- ja opetusvälinehankintoja. Myös opettajien osaamista on lisättävä koulutuksilla. Kankaanpään ajoneuvoalan uusi investointi vahvistaa alan koulutusta tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuden tutustua uusimpaan sähköautotekniikkaan. Kankaanpään edellinen vielä ajo- ja opetuskäytössä oleva Toyota Prius edustaa aiempaa vuoden 2007 tekniikkaa.

Viime vuonna tilattua uutta Toyota Priusta on odotettu pitkään. Kankaanpään ajoneuvoalan opettajat ovat käyneet ennakkoon maahantuojan järjestämässä koulutuksessa. Yksi auton valintakriteereistä oli nimenomaan malliin saatava hyvä perehdytys.

Kankaanpään ajoneuvoalan uusimman opetusvälineen edessä kelpaa hymyillä. Opettajat Mikko Perkiökangas (vas.), Mikko Siekkinen ja Matti Lahtinen, Rinta-Joupin automyyjä Sami Rantasalo ja koulutuspäällikkö Olli-Pekka Ojalainen.

Tutkinnon perusteiden edellyttämää tekniikkaa

Plug-in-hybriditekniikan lisäksi uudessa autossa on kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS) kuten kaistavahti, hätäjarruavustin, peruutuskamera, adaptiivinen vakionopeuden säädin ja pysäköintitutka. Hankinta mahdollistaa opiskelijoiden uuteen tekniikkaan perehtymisen jo perustutkinnon opinnoissa kuten tutkinnon perusteetkin edellyttävät. Näin heidän osaamisensa laajenee jo ennen työssäoppimisjaksoja ja myös työllistymismahdollisuudet paranevat valmistumisen jälkeen.

Tiimin tutustuminen uuteen opetusvälineeseen jatkuu. Etualalla oveen nojaa koulutuspäällikkö Olli-Pekka Ojalainen.

Tulevat mekaanikot voivat tehdä huolto- ja korjaustöitä korkeajännitejärjestelmään tehtäviä sähköteknisiä töitä lukuun ottamatta. Merkkikohtaiset työnantajat kouluttavat työntekijänsä esimerkiksi akkutöihin. Ajoneuvoalan perusopintoihin kuuluvaa sähköturvallisuuskoulutusta (SFS-6002) sen sijaan tarvitaan kaikissa sähkö- ja hybridiautoja korjaavissa autokorjaamoissa. Sataedu tarjoaa tätä koulutusta myös alan yrityksille.

Opettajat Mikko Siekkinen ja Mikko Perkiökangas. Paperit kädessä ja auto edessä. Suuntana pian Kankaanpää.

Ajoneuvoalan ammattitaitoa Sataedusta

Ajoneuvoalan perustutkintoa on mahdollista opiskella Kankaanpäässä, Kokemäellä ja Ulvilassa. Tutkintokoulutuksen lisäksi Sataedu järjestää sopimuksesta lyhytkoulutuksia alan yrityksille, tästä esimerkkinä sähköturvallisuuskoulutus (SFS-6002)

Toyota Prius, tekniset tiedot

  • 2.0 litran moottori (153 hv/112 kW) sekä 163 hv/120 kW sähkömoottori
  • hybridijärjestelmän kokonaisteho on 164 kW (223 hv)
  • parhaillaan jopa 86 kilometrin WLTP-sähköajokantama
  • hybridin yhdistetty kulutus 0,5–0,7 l/100 km
  • CO2-päästöt 11–16 g/km
Perävalot näkyvät, ja uuden auton matka Kankaanpäähän on alkanut.

Sitten näkyivätkin vain perävalot. Matka Kankaanpäähän opetuskäyttöön on alkanut.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö