Työllistymisen edistäminen ja sataedulaisten hyvinvointi keskeisiä tavoitteitamme – johtajan blogi

Julkaistu:

Tätä kirjoittaessa on vielä jouluinen maisema parhaimmillaan. Jouluviikolla kun blogi julkaistaan sää voi olla vaikka mitä, niin ainakin säätiedotus lupaa. Pidetään joulu mielessä, vaikka sää olisi jotain muuta. Joulumielellä tietysti voi toivoa jouluista maisemaa. 

Vuonna 2023 tapahtui paljon. Keväällä oli vaalit ja niitä seuranneissa hallitusneuvotteluissa muodostui uusi hallitus ja hallitusohjelma. Ammatillisen koulutuksen näkökulmasta hallitusohjelma on hyvä. Rakenteelliset uudistukset ovat meidän kannaltamme kannatettavia ja tarpeeseen. Rahoituksen osalta ei tullut pettymyksiä. Kokonaisuutena tämä hallituskausi näyttää hyvältä. Pieni varjo tuli viimeisimmässä valtionvarainministeriön ennusteessa ja sitä seuranneessa keskustelussa: vuoden 2025 budjettiin olisi enimmillään tulossa miljardin euron säästöpaine. Kevään aikana tiedämme tästä lisää. Tuntuisi oudolta, jos näin suuri leikkaus tapahtuisi, eikä se koskisi lainkaan ammatillista koulutusta. 

Sataedun hallinnoima ja Opetushallituksen rahoittama vastuullisen ja kestävän ammatillisen koulutuksen VASKI-hanke päättyy valtaosin vuodenvaihteessa. Sen yksi osio sai puolen vuoden jatkoajan. Suomen ympäristöopisto, SYKLI vastaa sen työpaketista, ja Sataedu hallinnoi projektia loppuun saakka. VASKI-hankkeen aikana oma osaamisemme on kasvanut merkittävästi, ja mikä tärkeintä, pystymme näin paremmin palvelemaan työelämää. 

VASKI-hankkeen aikana oma osaamisemme on kasvanut merkittävästi, ja mikä tärkeintä, pystymme näin paremmin palvelemaan työelämää.

Sataedusta valmistuneiden työllistyminen on ollut ja on jatkossakin yksi keskeisin tavoitteemme. Työllistyminen on vahvasti mukana hallitusohjelma tavoitteissa, niin työ- ja elinkeinoministeriön viranhaltijat kuin ministeri ovat puheenvuoroissaan korostaneet työllistymisen merkitystä. Elinvoimapalvelut on yksi uusista keinoistamme tukea työllistymistä. Se perustetiin organisaatiouudistuksessamme juuri työllistymisen ja työelämäyhteyksien vahvistamiseksi. Opintoalojen työ on tietysti se keskeisin osa työelämäyhteistyötä. Koulutussopimukset ja oppisopimukset ovat tärkeimmät työkalut, jotka muodostavat sen perustan, jolle hyvä työllistyminen rakennetaan. Meillä tässä vielä työtä tehtävänä. Satakunnan elinvoima on vahvasti osaamisen varassa. 

Koronan jälkeinen aika on tuonut omia uusi haasteita. Erilaiset jaksamisen haasteet ovat lisääntyneet niin opiskelijoilla kuin henkilökunnalla. Pitkä eristäytymisen aika muutti jotakin mielissämme. Nyt kun koronarajoitteet ovat takana, tuntuvat sen aiheuttamat haasteet purkautuvan osin näkyviin. Opiskelijoiden jaksamisen kannalta ohjauksen rooli korostuu, siitä onneksi meillä on paljon osaamista. Osa haasteista on sellaisia, ettei pelkällä ohjaamisella selvitä, tarvitaan toimivia terveydenhuollon palveluja. 

Työhyvinvoinnin perusta on hyvä työyhteisö, hyvä johtaminen ja asianmukaiset menettelyt näiden varmistamiseksi. 

Henkilökunnan työhyvinvointiin on panostettu: tarjoamamme työterveyspalvelut ovat kattavat ja pidetty työsuhde-etu Epassi on käytössä. Ensi keväänä sataedulaisille tulee mahdollisuus polkupyöräetuun. Se tuo osaltaan hyvää mieltä ja erityisesti hyvää kuntoa. Työhyvinvoinnin perusta on hyvä työyhteisö, hyvä johtaminen ja asianmukaiset menettelyt näiden varmistamiseksi. 

Haluan osaltani toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulun aikaa. Hengähdys pitkän vuoden päätteeksi tekee varmaan hyvää meille kaikille! 

Matti Isokallio joulupukin asuun pukeutuneena. Taustalla luminen tekoälyn luoma talvinen maisema.

Hyvää joulua!

Matti Isokallio

Kirjoittaja on Satakunnan koulutuskuntayhtymän johtaja ja vähän myös jouluihminen.

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö