Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

PataGoesSataedu-kokeilu lunasti odotukset ja tuotti liikunnan iloa

PataGoesSataedu-hyvinvointikokeilun toimijoilla on hymy herkässä syystäkin. Toukokuussa päättynyt lajissaan tiettävästi ensimmäinen ammatillisen koulutuksen ja urheiluseuran hyvinvointikokeilu onnistui hyvin. Porin Ässät ry:n ja Sataedun elokuussa 2021 aloittaman kokeilun tavoitteena oli kehittää opiskelijoista hyväkuntoisia työelämän tiimipelaajia. Yhdessä suunniteltu, yhteisrahoitteinen PataGoesSataedu-kokeilu toteutettiin Ulvilassa.

Kokeilu antoi paljon sen vetäjälle ja ryhmälle

Autoalan ensimmäisen vuoden opiskelijoita valmentanut ja kannustanut Porin Ässät ry:n harrastekoordinaattori Joni Rinne listaa tyytyväisenä lukuvuoden kestäneen kokeilun kokemuksia.

– Kokeilu tarjosi minulle mahdollisuuden tutustua hienoon ja monipuoliseen ryhmään, jossa on paljon potentiaalia. Korona vähensi hieman suunniteltuja kokoontumisiamme, mutta ehdimme kuitenkin tehdä paljon yhdessä. Ajan myötä opiskelijoiden asenteet ja rohkeus itsensä haastamiseen tulivat esiin. Opiskelijat osallistuivat aktiivisesti, ja muutostakin näkyi. Yksi opiskelijoista esimerkiksi innostui käymään salilla säännöllisesti viidesti viikossa. Kaiken kaikkiaan kokeilemamme malli toimii hyvin ja sitä kannattaa kehittää.

Joni Rinne tutustuu auton moottoriin autohallissa viiden Ammattistartti-opiskelijan kanssa.
Joni Rinne tietää, mikä pitää ihmisen liikkeessä. Ammattistartin opiskelijat puolestaan esittelivät, mikä pitää auton liikkeessä. Kokeiluryhmä oli kuvaushetkellä jo kesälomalla.

Uusista lajeista kipinää liikuntaan

Vaikka kuljetukset eri urheilulajien pariin vaativat välillä enemmän järjestelyjä, pitää myös autoalan lehtori Juha Heikkilä kokeilua erittäin onnistuneena. Useille tuttujen lajien kuten jääkiekon, jalkapallon, koripallon ja salibandyn lisäksi opiskelijat pääsivät tutustumaan muun muassa golfiin, kiipeilyyn, padeliin ja tennikseen. Liikunnan ohessa opiskelijoita tsempattiin pitämään omasta hyvinvoinnistaan muutenkin huolta.

– Tutustumiset eri lajeihin sujuivat hienosti. Sellaisetkin opiskelijat, joita ei urheilu paljoa kiinnosta, on saatu innostumaan joistain lajeista. Luokallemme muodostui myös ydinryhmä, joka on mielellään mukana kaikissa lajeissa. Me suosittelemme opiskelijoiden kanssa yhdessä kaikkia jatkamaan lajiensa parissa.

Hyviä kokemuksia hyödynnetään jatkossa

Sataedun kehitysjohtaja Maiju Salonen katsoo jo tulevaan. Onnistunut kokeilu mahdollistaa nyt saatujen kokemusten hyödyntämisen jatkossa.

– Suunnittelimme ja toteutimme kokeilun tiiviissä yhteistyössä Porin Ässät ry:n kanssa. Halusimme nähdä, miten järjestökentän laaja osaaminen on hyödynnettävissä ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden hyvinvointityössä. Kokeilun pääpaino oli sosiaalisen kestävyyden sekä erityisesti ryhmäytymisen vahvistamisessa. Kokeilun aikana keräsimme kokemuksia ja aineistoa niin opiskelijoilta, opettajilta kuin Porin Ässien toimijoilta. Hyödynnämme tätä tietoa jatkossa järjestöyhteistyön rakentamisessa.


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen