Siirry sisältöön
Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen

Kesäajatuksia – Sataedun johtajan blogi

Kummallinen elämänjakso alkaa olla lopuillaan, näin kannattaa uskoa kesän koittaessa. Elokuussa aloitellaan uutta lukuvuotta uusissa tunnelmissa. Syyskuussa varmasti kaikki rokotteen halunneet ovat saaneet rokotteensa molemmat annokset.

Poikkeusolot muuttivat opetusta ja työntekoa pysyvästi. Etäopetuksesta tulee pysyvä osa ammatillista koulutusta, vaikka sen rooli varmaan jää tulevaisuudessa vähäisemmäksi ammatillisessa koulutuksessa kuin lukio- tai korkeakouluopetuksessa. Ammatillisessa koulutuksessa merkittävä osa oppimista tapahtuu itse käsin tekemällä. Etäopiskelullakin on paikkansa ja siksi Sataedu on käynnistänyt hyvin kunnianhimoisen eSataedu virtuaalikampuksen valmistelun. Siitä kuullaan syksyn mittaan lisää.

Meidän ensimmäinen etätyöohjeemme valmistui juuri pandemiaa ennen. Nyt se on hyvä päivittää, kun etätyöstä tulee taas mahdollisuus monipuoliseen työntekemiseen, eikä vain valtioneuvoston suosittelema tapa tehdä työtä. Nyt ajatuksenamme on vahvistaa vakuutusturvaa etätyössä, tähän kuuluu myös opettajien sitomaton työ. Toisena muutoksena on jättää etätyöpäivien kuukausikohtainen määrä kokonaan pois ohjeesta. Kohtaamisen, osallisuuden ja vuorovaikutuksen merkitys tulee kasvamaan merkittävästi, jos perinteiset lähitapaamiset vähenevät.

Seuraava vuosi, puolitoista tulee näyttämään, mitkä poikkeusolojen käytänteistä jäävä elämään ja mitkä eivät. Toisen ihmisen kohtaaminen on merkittävä osa ihmisyyttä, sen poikkeusolot hyvin osoittivat. Etätapaamisten etiketti etsii varmaan muotoaan ja toivottavasti vakiintuu sellaiseen malliin, jossa lähtökohtaisesti samassa palaverissa olevat näkevät toisensa koko palaverin ajan.

Toinen merkittävä asia on, että puolivuosittain tehtävässä työhyvinvointikyselyssä olemme saaneet kaikkien aikojen parhaat tulokset poikkeusolojen aikaan.

Poikkeusolojen jatkuessa näin pitkään, ehdin moneen kertaan miettimään, miten me Sataedussa onnistumme perehdytyksessä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat aloittaneet työnsä juuri ennen pandemiaa tai sen aikana. Viime päivinä olen kuullut hyvin positiivisia viestejä tästä. Kyllä kaikki sataedulaiset ovat sataedulaisia. Toinen merkittävä asia on, että puolivuosittain tehtävässä työhyvinvointikyselyssä olemme saaneet kaikkien aikojen parhaat tulokset poikkeusolojen aikaan.

Olemme muutenkin monella tapaa käännekohdassa: hallituskausi on puolessa välissä, seuraavat eduskuntavaalit ovat vuonna 2023 ja sen jälkeen aloittaa uusi hallitus ja uuden hallitusohjelman mukainen elämä.

Uusi EU:n rahoituskausi on alkanut, ja se on varmaan täydessä vauhdissa vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, niin kansallisessa kuin kansainvälisessä rahoituksessa. Keskeiset teemat ovat digitalisaatio ja Green Deal. Nuo teemat ohjaavat varmasti meidänkin toimintaamme paljolti tulevina vuosina.

Kesäloman tai vapaajakson kynnyksellä on sellainenkin merkittävä käännekohta, että jääkiekon MM-kisat päättyivät ja jalkapallon EM-kisat alkoivat.

Hyvää kesää!

Matti Isokalllio

Kirjoittaja on Satakunnan koulutuskuntayhtymän johtaja, kesäihminen ja innokas penkkiurheilija.


Palaa takaisin Ajankohtaista listaukseen