Huittisten kuljettajakoulutus juhli komeasti 50-vuotiasta toimintaansa

Julkaistu:

Sataedun kuljetusala juhli syyskuun ensimmäisenä päivänä 50-vuotista ammattikuljettajakoulutustaan. Vietimme Huittisissa mukavan päivän yhdessä yhteistyökumppaniemme, nykyisten ja entisten opiskelijoidemme sekä henkilöstömme kanssa unohtamatta kuljetusalan kalustosta ja koulutuksista kiinnostuneita kuljetusmessujen vieraitamme.

Alla kuvakimara kuljetusmessuilta.

Näytteileasettajien kuljetuskalustoa  Huittisten toimipaikan pihalla.
Myös sisätiloissa oli nähtävää. Messuvieraat ja henkilöstö juttusilla.
Näytteilleasettajien kalustoa. Vanhin kuorma-auto, Mersu vuosimallia 1958.
Lisää näytteilleasettajjen kuljetuskalustoa.
Juttutuokio autoihin tutustumisen lomassa. Sataedun henkilöstöä ja työelämäyhteistyön kumppaneita.
Opiskelijat tutustuvat isoon hinausautoon.

Paljon syytä juhlaan

Alla on kootusti huittislaista kuljetusopetuksen historiaa. Neljäkymmentä vuotta sitten ammattikouluttajien koulutuksen aloittaneiden entisten opettajien Matti Kaljusen ja Unto Pentinmäen muisteluita voi katsoa tästä videosta.

Vastaavasti nykyisten opettajien Pasi Helinin, Kalevi Suomisen, Arto Pynnön ja Tero Urpilaisen työstä ja työurasta Sataedussa voi katsoa täältä.

Satakunnan koulutuskuntayhtymän johtajan, Matti Isokallion juhlapuhe on myös luettavissa. Tämän lisäksi Huittisten kaupungin tervehdyksen juhlaan toi sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Hannu Haapasalo, ensimmäisessä kuvassa oikealla Matti Isokallion vieressä.

Sataedun johtaja Matti Isokallio ja Huittisten kaupungin sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Hannu Haapasalo.
Juhlapuheiden päälle kahvia ja kakkua.
Omaa väkeä ja vieraita kakkukahvilla.
Kakku maistui myös toisessa pöydässä olleille opettajille.
Vieraita pitkässä pöydässä.
Sataedun henkilöstöä ja tuttuja juhlapöydässä.
Juhla-asuun puettu maahanmuuttajien kieliluokka täyttyi juhlijoista.

1970-luvulta tulevaisuuteen

Nykykoulutukselle pohjaa luonut ammattikuljettajien koulutus alkoi maassamme 70-luvulla, kun liikenneturvallisuutta ja kuljettajien pätevyyttä haluttiin parantaa. Sitä aiemmin 60-luvulla oli järjestetty pienimuotoisia kursseja. Tavallisin käytäntö oli kuitenkin, että nimismiehet myönsivät arvioidensa perusteella yhdistelmäajoneuvo-oikeudet toimistolla poikenneille, raskaan kaluston pätevyyttä hakeneille ammattikuljettajille. 

Huittisten kurssikeskus aloitti maassamme ensimmäisten joukossa ammattiautoilijoiden koulutukset vuonna 1973. Kalustoa oli tuolloin innokkaita kuljettajia vähemmän, mutta se ei oppimista haitannut. Teoriakoulutus järjestettiin Huittisten keskustassa, ja alueen soramontuilla moni kuljettaja oppi hallitsemaan ja peruuttamaan vaativaa yhdistelmäajoneuvoa. 

Huittisten koulutus sai paljon huomioita. Koulun nimi vaihtui ensin Huittisten ammatilliseksi kurssikeskukseksi ja sitten laajasti tunnetuksi Huittisten aikuiskoulutuskeskukseksi, HAKKiksi. Koulutukseen hakeutui kuljettajia eri puolilta maata, ja he majoittuivat koulun kahteen asuntolaan.  

HAKK saavutti mainetta hyvänä ja liikenneturvallisuutta painottavana kouluttajana. Turvallisuuskoulutus ei kohdistunut pelkästään ammattikuljettajiksi opiskeleviin, vaan myös päiväkotilapsiin ja koululaisiin. Opettajat veivät lapsiryhmiä linja-autokyydein pimeään aikaan katsomaan, miten heijastimet auttavat turvaamaan kulkijaa. Toimiva malli otettiin käyttöön myös eri puolilla maata. Kun Liikenneturva aloitti raskaan kaluston ennakoivan ajon opetuksen suunnittelun, olivat HAKKin opettajat keskeisesti yhteistyössä mukana. Nykyiset Sataedun kuljetusalan opettajat vaalivat perintönään edeltäjiensä liikenneturvallisuutta ja vastuullisuutta painottavaa opetustapaa.   

Useiden satakuntalaisten ammattioppilaitosten ja aikuiskoulutuskeskusten yhdistyessä vuonna 2010 HAKKista tuli osa Satakunnan koulutuskuntayhtymään kuulunutta Satakunnan aikuiskoulutuskeskusta. Vuodesta 2013 lähtien Satakunnan koulutuskuntayhtymä on järjestänyt kaikkia koulutuksiaan Sataedu-nimen alla.  

Nykyisten Huittisten Teollisuustielle 80-luvulla rakennettujen tilojen lisäksi Sataedu järjestää kuljettajakoulutusta myös Parkanossa. Huittisten toimipaikan uusien tilojen rakennussuunnitelmat etenevät. Tulevaisuuden ammattikuljettajat koulutetaan keskeiselle paikalle kakkostien varrelle rakennettavissa tiloissa, mutta sitä ennen vielä moni opiskelija ehtii opiskella arvostetun ammattipätevyyden Teollisuustiellä. 

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö