Sataedu opinto-ohjaaksi opiskelevan silmin

Julkaistu:

Opinto-ohjaajaksi opiskeleva ammatillinen erityisopettaja Terhi Suutari oli tammikuussa koulutukseensa liittyvässä verkostoharjoittelussa Sataedussa. Vanhassa vitsissä suomalainen kysyy ensimmäistä kertaa elefantin nähdessään tältä, mitä mieltä hän on suomalaisista. Mekin teimme niin, ja kysyimme ammattiopisto Luovista opintovapaalla olevalta Terhiltä tämän kokemuksista Sataedusta ja sataedulaisista. Näin hän kertoi:

Opinto-ohjauksen verkostoharjoittelu Sataedussa

Lumisena maanantaiaamuna ajelin kohti Peipohjaa pohtien tulevaa verkostoharjoitteluviikkoa Sataedussa. Ajatus siitä, että uuden kohtaaminen ei juurikaan jännittänyt, tuntui oudolta ja se pohditutti minua. Lopulta ymmärsin, että opinto-ohjaaja Jukka, ohjausalan ammattilainen, oli kertonut minulle niin tarkkaan kuin mahdollista tulevan viikon kulusta jo edellisellä viikolla, joten eihän minulla ollut mitään jännitettävää. Harjoittelun alussa hyvää fiilistä toi myös, kun kuuli että on mukavaa, kun talossa on harjoittelijoita.

Kuvassa opinto-ohjaaja Jukka Vierimaa ja verkostoharjoittelussa ollut Terhi Suutari.

Kuljin oppi-isä Jukan vanavedessä lähes viikon tutustuen sekä Kokemäen että Huittisten toimipaikkojen toimintaan ja tapoihin. Pääsin Jukan matkassa tutustumaan niin Sataedun henkilökuntaan kuin opiskelijoihinkin. Verkostotyön pelin henki tuli aika pian selväksi: hommaa tehdään persoona peliin laittaen henkilökohtaisella kohtaamisella arjessa. Opinto-ohjaajan työssä ei rentous, huumori, innovatiivisuus ja inhimillinen suhtautuminen höystettynä elämän rouheudella ole haitaksi.

Vielä harjoittelun bonuksena pääsin viimeisenä harjoittelupäivänäni opinto-ohjaaja Johannan matkaan. Voi vain ihailla, kuinka rautaisella ammattitaidolla hän hoitaa kaikkia asioita maahanmuuttajista Taitaja-kisoihin. Jukan ja Johannan matkassa näin sen työn kirjon, jota opinto-ohjaaja tekee. Se oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoista ja vahvisti ajatuksiani, että opinto-ohjaajan työ on antoisaa ja sopivasti haastetta löytyy jokaiseen päivään.

Koko viikon ajan opinto-ohjaajat olivat pitkämielisiä ja avuliaita, kiitos heille siitä. He jaksoivat aina selittää ja perustella tykittäessäni mitä ihmeellisempiä kysymyksiä oppilaitoksen arjesta laidasta laitaan. Sataedun verkostoharjoitteluviikolle olin laittanut paljon tavoitteita, mutta sain paljon enemmän tietoa mitä olin alun perin ajatellut. Käytin tietysti tilannetta hyväkseni, kun pääsin taloon viikoksi.

Henkilökohtaisesti pidän aina laatuajattelusta. Oppilaitoksissa on paljon erilaisia mittareita, joilla laatua arvioidaan. Verkostoharjoitteluviikon aikana otin kuitenkin oman mittarin käyttöön. Jäin pohtimaan kriittisesti, että jos minulla olisi kotona yhdeksäsluokkalainen nuori, jolle mietittäisiin toisen asteen opintoja ammattikoulussa, voisiko Sataedu olla minun mielestäni varteenotettava vaihtoehto. Vastaukseni oli kyllä. Kaikessa toiminnassa välittyi positiivinen, inhimillinen ja lämmin tekemisen meininki, jonka saivat aikaan työhönsä sitoutuneet ammattilaiset pääajatuksena nuorten oppiminen ja hyvinvointi. Lisäksi oppilaitoksen tunnelmasta välittyi, että työntekijöitä sekä heidän osaamistaan arvostetaan, joka nostaa entisestään laatumittariston pisteitä.

Kiitos Teille kaikille mukavista keskusteluista, teette arvokasta työtä!

Terveisin Terhi

 

  • Opetuspaikka:
  • Jatkuva haku
  • Hakuaika: -
  • Opetus alkaa:
Hae koulutukseen

Lue lisää

Kysy lisätietoa:

Sataedu yhteyshenkilö