Siirry sisältöön

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen alan perustutkinnosta valmistuu kiinteistönhoitajia, kodinhuoltajia ja toimitilahuoltajia.

Kenelle

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tehtävissä tarvitaan ammattiosaamisen lisäksi oma-aloitteellisuutta sekä huolellista ja vastuullista työotetta. Tässäkin asiakaspalvelutyössä sosiaaliset taidot ovat hyödyksi.

Kiinteistönhoitajaksi voi opiskella myös yksilöllistä opetusta tarvitsevien ryhmässä. Näin valmistunut opiskelija voi työskennellä alan tehtävissä ohjattuna tai kiinteistönhoitajan työparina.

Opiskelu

Koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa tai yhteishaussa. Peruskoulun jälkeiset opinnot kestävät noin kolme vuotta. Vanhemmilla opiskelijoilla aiempi osaaminen ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa.

Kiinteistönhoidon osaamisalan valinnut opiskelija oppii tarkkailemaan, huoltamaan ja hoitamaan piha-alueita ja kiinteistöjä. Opinnoissa perehdytään esimerkiksi rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmiin. Koulutus tarjoaa valmiuksia myös alan yrittäjyyttä suunnittelevalle.

Kotityöpalvelujen osaamisalan opinnoissa opitaan tuottamaan ruoka- ja kotisiivouspalveluja asiakaskodeissa tai kodinomaisissa laitoksissa. Opiskelija oppii myös tekemään kodin siivouksen erityistilanteissa, hoitamaan piha- ja ulkoalueita, huoltamaan vaatteita ja tekstiilejä tai tuottamaan avustamis- ja asiointipalveluja asiakaskodeissa. Koulutus tarjoaa valmiuksia myös alan yrittäjyyttä suunnittelevalle.  

Kuvassa opiskelija pesee ikkunoita.

Toimitilahuollon osaamisalan opiskelija oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan puhtauspalveluja esimerkiksi asuinkiinteistöissä, kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, hotelli- ja majoistustiloissa, terveydenhuoltolaitoksissa ja teollisuuslaitoksissa. Opinnoissa perehdytään työskentelemään oikein menetelmin ja välinein uusinta teknologiaa ja tutkimustietoa hyödyntäen. Koulutus tarjoaa valmiuksia myös alalle yrittäjäksi aikovalle.   

Tutustu tutkinnon rakenteeseen: ePerusteet 

Rahoitus

Opetus on maksutonta. Alle 18-vuotiaat saavat maksutta myös tarvittavat työasut ja muut oppimateriaalit koulutusta. Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.