VALMA

Etsitkö suuntaa tulevaisuudelle? Haluatko ammatin, mutta et ole varma, mikä ala olisi sinulle oikea? Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus VALMA on hyvä valinta niille nuorille tai aikuisille, jotka haluavat opiskella ammattiin ja miettivät itselleen sopivaa alaa tai opiskelupaikkaa.

VALMA antaa valmiudet hakea tutkintokoulutukseen ja suorittaa ammatillinen tutkinto. VALMA soveltuu myös maahanmuuttajille, joilla on suomen kielen perustaitotaso ja haluavat kehittää kielitaitoaan sekä saada lisätietoa ammateista ja opiskelusta Suomessa. Sataedu järjestää VALMA-koulutusta Kankaanpäässä, Kokemäellä, Ulvilassa ja Raumalla.


Koulutuksen sisältö

Koulutus kestää puolesta vuodesta vuoteen ja on laajuudeltaan 30–60 osaamispistettä. 

Koulutus alkaa orientoivalla jaksolla. Opintoihin orientoitumisen aikana valitaan kattavalta kurssitarjottimelta valinnaisia opintoja täydentämään omia opintoja. Henkilökohtaisella osaamisen kehittämissuunnitelmalla (HOKS) taataan opiskelijalle joustava opintopolku itselleen soveltuvassa opiskeluympäristössä. 

VALMA-koulutuksen aikana opiskelija voi 

  • parantaa tiedonhankintataitoja
  • kehittää kielitaitoa, esimerkiksi suomen ja englannin kielessä
  • tutustua eri koulutus-ja opintoaloihin  
  • kehittää opiskelu- ja elämäntaitoja
  • tutustua työelämään työpaikkavierailujen ja työpajatoiminnan kautta
  • tutustua erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin
  • valmentautua suorittamaan ammatillisen perustutkinnon ammatillisena peruskoulutuksena taioppisopimuksena 

Opiskelija voi valita VALMA-opintojen lisäksi osia ammatillisista perustutkinnoista. VALMA-koulutuksen aikana voi siirtyä suorittamaan ammatillista perustutkintoa, mikäli opiskelijalla on tutkinnon suorittamiseen riittävät valmiudet, ja mikäli alalla on tilaa. 


Lisäpisteitä yhteishakuun 

Suoritetuista VALMA-opinnoista saa todistuksen ja 6 lisäpistettä yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen. Lisäpisteiden saaminen edellyttää vähintään 30 osaamispisteen suorittamista. Lisäpisteet voi hyödyntää samana tai opiskelua seuraavana hakuvuonna. 


VALMA-haku 23.2.- 7.4.2021 ja 18.6.-31.7.2021

  • Haku Opintopolku-palvelun kautta. Pääset hakuun alla olevia laatikoita klikkaamalla.

HUOM!  Raumalla järjestettävään VALMA-koulutukseen haetaan Huittisten koulutuslaatikkoa klikkaamalla.