Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Ravintola-ala
Tarjoilija tai kokki
Kankaanpää, Kokemäki, Ulvila
Ravintola-alalla toimitaan monissa erilaisissa ympäristöissä. Kokit ja tarjoilijat työskentelevät ruoanvalmistuksen, tarjoilun sekä asiakaspalvelun työtehtävissä.
Alan ammattilaisella pitää olla hyvät kädentaidot sekä innostunut ja joustava ote töihin. Tärkeää on tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, sillä työ vaatii hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Kansainvälisyys on luonnollinen osa ravintola-alaa.
Valitse kokin tai tarjoilijan ammatti
- Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki osaa toimia erilaisin liikeideoin ja toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Hän valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot. Hän laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle.
- Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija toimii asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin ja toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Hän kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä ruoka- ja juomatuotteita. Hän esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia.
Koulutus paikkakunnittain
Kankaanpää
Kankaanpäässä oppimisympäristöinä toimivat Opetusravintola Sataedu Hovi, opetuskeittiöt sekä Kahvila Hovinarri.
Hovissa on päivittäin vaihtuva lounaslista ja anniskeluoikeudet. Ravintola toimii iltaisin ja viikonloppuisin tilausravintolana. Hovista ja Hovinarrista voi myös ostaa lounaan mukaan tai tilata muita ruokia ja leivonnaisia. Opiskelijat järjestävät asiakkaille juhla- ja cateringpalveluja toiveiden mukaisesti.
Kokemäki
Kokemäellä oppimisympäristöinä toimivat Opetusravintola Sataedu Ruukku, opetuskeittiöt sekä opiskelijakahvila Amis Cafe.
Ruukussa on päivittäin vaihtuva lounaslista ja anniskeluoikeudet. Ruukusta voi myös ostaa lounaan mukaan tai tilata muita ruokia ja leivonnaisia. Opiskelijat järjestävät asiakkaille juhla- ja cateringpalveluja toiveiden mukaisesti.
Ulvila
Ulvilassa opiskelijoiden oppimisympäristönä on opetuskeittiöt, Pullapuoti, pop up-ravintola ja opiskelijakahvila.
Pullapuodista voi ostaa tuoreita leivonnaisia tai istahtaa kahvikupilliselle. Pop up-ravintolasta voi ostaa lounasta tai annosruokia. Opiskelijat järjestävät asiakkaille juhla- ja cateringpalveluja toiveiden mukaisesti.
Työpaikat
Kokit ja tarjoilijat työllistyvät hyvin. Työpaikkoja on runsaasti eri toimialoilla:
– ravintolat ja henkilöstöravintolat
– pubit ja yökerhot
– kahvilat, huoltoasemat ja pikaruokaravintolat
– juhlapalvelu- tai matkailuyritykset
– suurkeittiöt sekä palvelu- ja jakelukeittiöt
– lasti- ja matkustajalaivat
– oma yritys
Somessa
- Facebook; Opetusravintola Sataedu Hovi, Kahvila Sataedu Hovinarri, Sataedu Pullapuoti, Opetusravintola Sataedu Ruukku (opetusravintolat myös Instagramissa)
- Instagram; Sataedu marata
- TikTok; Sataedu marata
Tietoa tutkinnosta
Kustannukset
Peruskoulun päättäville nuorille/oppivelvollisille opiskelu on kokonaisuudessaan maksutonta.
Kustannukset muille kuin oppivelvollisille:
- Työjalkineeksi hankintaan kengät, joissa liukumaton pohja, kärki suljettu ja takaremmi
- Hygieniapassi 15 €, anniskelupassi on tarjoilijoille maksuton ja kokeille 15 €
Tutkinnon muodostuminen
Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp)
Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa opiskeleva suorittaa Sataedussa asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) tai ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
Tutkinnossa on kolme pakollista tutkinnon osaa ja valinnaisia tutkinnon osia.
Pakolliset tutkinnon osat, 85 osp
Tarjoilija
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu
Kokki
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- À la carte- ruoanvalmistus
- À la carte- tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
- Kahvilapalvelut
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Tilaus-ja juhlatarjoilu
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Vähittäiskaupan tiskillä toimiminen
Yto-opinnot, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä (esimerkiksi äidinkieli, englanti, ruotsi)
- Matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä (esimerkiksi matematiikka, fysiikka ja kemia)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen (esimerkiksi liikunta, terveystieto, yrittäjyys ja kestävä kehitys) laajuus on vähintään 9 osaamispistettä
- Näiden lisäksi opiskelija valitsee yto-valinnaisia yhteensä 9 osp
- Yhteensä yto-opintoja pitää suorittaa 35 osp
Hae opiskelemaan Ravintola- ja catering-alalle!
Kansainvälisyys
Ravintola- ja catering-alan opiskelijat voivat lähteä työssäoppimaan ulkomaille. Opiskelijat ovat työskennelleet mm. hotelleissa, kahviloissa, ravintoloissa, suurkeittiöissä ja muissa ravintola-alan yrityksissä kansainvälisissä kohteissa. Eurooppa ja muu maailma tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet kansainvälisessä liikkuvuudessa.
Jatko-opinnot
Osaamistaan voi syventää ja laajentaa Sataedussa suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon (suurtalouskokki, ravintolakokki), ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon (baarimestari, tarjoilija) tai yrittäjyyden ammattitutkinnon. Muualla voi suorittaa vielä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon tai johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.
Jatko-opintomahdollisuuksia on myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, joihin ammatillinen tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Alalta valmistuneet voivat suorittaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa restonomin tai tradenomin tutkinnon.
Mukava tietää
• Opiskelu on tekemällä oppimista eli hyvin käytännönläheistä.
• Monipuoliset oppimisympäristöt
• Alalla on laaja työssäoppimisverkosto Suomessa sekä ulkomailla.
• Alalla työllistyy hyvin!