Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
Graafinen suunnittelu
Kuvallisen ilmaisun toteuttaja
Nakkila
Kuvallisen ilmaisun toteuttaja tuottaa erilaisia printti- ja verkkototeutuksia, esimerkiksi esitteitä ja verkkosivuja. Ammattilainen hallitsee niiden tuotantoprosessit ja ymmärtää, mikä on hänen tehtävänsä tuotannossa.
Koulutuksessa oppii sekä konkreettisen printtimedian että sähköisen digimedian ulkoasun suunnittelua ja toteutusta. Toteutusmahdollisuudet ovat hyvin monipuolisia. Opiskelun aikana opitaan ja harjoitellaan käyttämään yleisimpiä kuvankäsittely-, taitto- ja grafiikkaohjelmia. Opetuksessa korostetaan myös laajaa visuaalista osaamista ja yrittäjyystaitoja. Koulutuksessa saa monipuoliset taidot graafiseen suunnitteluun ja hyvät valmiudet alan eri työtehtäviin.
Alan töissä ammattilaiselta edellytetään luovuutta, kekseliäisyyttä, rohkeutta, kärsivällisyyttä ja oma-aloitteisuutta tehdä itsenäisiä ratkaisuja työntekijänä.
Työpaikat
- kustannus- ja lehtitalot
- mainostoimistot
- kirjapainot
- oma yritys
Tietoa tutkinnosta
Kustannukset
Peruskoulun päättäville nuorille/oppivelvollisille opiskelu on kokonaisuudessaan maksutonta.
Muille opiskelijoille opiskelukustannuksia kertyy joistakin työvälineistä ja -tarvikkeista.
Tutkinnon muodostuminen
Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp)
Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
Pakollinen tutkinnon osa, 25 osp:
- Media-alalla toimiminen
Osaamisalan valinnainen tutkinnon osa, 30 osp:
- Graafisen suunnittelun toteuttaminen
Opiskelijan tulee sisällyttää opintoihinsa valinnaisia tutkinnon osia yhteensä 100 osaamispisteen laajuisesti (valinnaiset tutkinnon osat 1 ja 2).
Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp, esimerkiksi:
- Graafisen muotoilun tuotesuunnittelu
- Graafisen muotoilun tuotteistaminen
- Graafisen suunnittelun toteuttaminen
- Markkinointikampanjan visuaalinen suunnittelu ja toteuttaminen
- Media-alalla työskelntely
- Mainos- ja ajoneuvoteippauksen toteuttaminen
Yto-opinnot, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä (esimerkiksi äidinkieli, englanti, ruotsi)
- Matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä (esimerkiksi matematiikka, fysiikka ja kemia)
- Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen (esimerkiksi liikunta, terveystieto, yrittäjyys ja kestävä kehitys) laajuus on vähintään 9 osaamispistettä
- Näiden lisäksi opiskelija valitsee yto-valinnaisia yhteensä 9 osp
- Yhteensä yto-opintoja pitää suorittaa 35 osp
Kansainvälisyys
Media-alan opiskelijat voivat lähteä työssäoppimaan ulkomaille. He voivat mennä vaihtoon mm. Unkariin, Espanjaan, Irlantiin, Islantiin ja Italiaan.
Jatko-opinnot
Osaamistaan voi syventää ja laajentaa suorittamalla esimerkiksi media-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon, liiketoiminnan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon tai yrittäjän ammattitutkinnon.
Jatko-opintomahdollisuuksia on myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, joihin ammatillinen tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Alalta valmistuneet voivat hakeutua ammattikorkeakoulun tai yliopiston visuaalisen alan, kuvallisen viestinnän tai kuvataidealan opintoihin. Ammattikorkeakoulussa voi esimerkiksi opiskella muotoilua, journalismia, tuotannon ja projektihallintaa, kulttuurituottajan ja mainonnan suunnittelun opintoja tai kuvataiteilijaksi.
Myös yksityiset opistot tarjoavat jatko-opintomahdollisuuksia.