Yli puolet äänesti nuorisovaaleissa Sataedussa

Yli puolet Sataedun äänioikeutetuista opiskelijoista äänesti 8. ja 9.1. järjestetyissä nuorisovaaleissa. Parhaimmillaan äänestysprosentti hipoo 70 prosenttia. Sataedun neljässä toimipaikassa järjestetyissä äänestyksissä oli äänestysaikaan paikalla yhteensä 462 äänioikeutettua alle 18-vuotiasta opiskelijaa. Äänioikeutettujen kokonaismäärää vähensivät meneillään olevat työssäoppimisjaksot. Koko Sataedun äänestysprosentiksi tuli 56,1 prosenttia.

Vilkkaimmin äänestettiin Kankaanpäässä (69,3%) ja Ulvilassa (64,1%). Hyvällä tahdilla edettiin myös Kokemäellä (43,5%) ja Nakkilassa (39,5%).

 

Monet opiskelijat pitivät nyt tarjoutunutta mahdollisuutta hyvänä harjoitteluna tulevaa varten. Myös opiskelijakunnan hallituksen jäsenet hoitivat hienosti omat tehtävänsä vaalivirkailijoina. Eritystä kiitosta Sataedun vaalien järjestäjät antavat niille opettajille, jotka ottivat äänestämisen asiaan kuuluvalla vakavuudella ja kannustivat opiskelijoitaan äänestämään. Esimerkiksi eräs opettaja tutustutti ryhmänsä etukäteen vaalikoneeseen ja kannusti kaikkia äänestämään.

 

 

Nuorisovaalit tarjosivat Sataedussa mahdollisuuden harjoitella ei vain tulevaisuuden vaaleihin, vaan myös jo ovella oleviin presidentinvaaleihin. Jo täysi-ikäinen erityistä tukea tarvitseva opiskelija pääsi koulun vaalipaikalla harjoittelemaan etukäteen tulevaa äänestämistään. Hänen antamaansa ääntä ei huomioitu koulun vaalissa.

 

Allianssin järjestämään valtakunnalliseen alle 18-vuotiaille nuorisovaaliin osallistuu noin 800 oppilaitosta.   Allianssi julkaisee äänestystulokset maanantaina 15.1.. Nuorisovaalin mahdollinen toinen kierros järjestetään sen jälkeen.

Kuvat: Juha Levonen