Uusinta tekniikkaa ortopedisten jalkeiden valmistukseen

Sataedun jalkinealan uusi digitaalinen liikelaboratorio antaa pian tarkkaakin tarkemmat mitat asiakkaiden jaloista. Vuosi sitten Emil Aaltosen muistorahastosäätiön myöntämä 52 000 euron lahjoitus mahdollisti tekniikaltaan edelläkäyvän digitaalisen liikelaboratoriolaitteiston hankinnan. Sen avulla voidaan nopeasti ja varmasti tutkia asiakkaan jalat ja kävely, ja saada näin tarkka ohjeistus mittajalkineiden valmistukseen.

 

Liikelaboratorion ydin ovat kolme erikoiskameraa, jotka kuvaavat hyvin valaistussa tilassa askelmatolla kävelevän asiakkaan jalkojen liikkeitä. Liiketiedot tallentuvat tietokoneelle ja näkyvät isolla näytöllä. Tietoja tulkitseva ortopedisiin jalkineisiin erikoistunut suutari voi aloittaa näin jalkineiden suunnittelun ja valmistuksen erittäin tarkoilla mitoilla. Liikelaboratoriotila otetaan aktiiviseen käyttöön sitten, kun odotettu, nykyistä pidempi askelmatto saadaan valmistajalta. 
 
Digitaalinen liikelaboratoriolaitteisto lisää ortopedisten jalkineiden valmistuksen osaamista maassamme. Pitkään Kankaanpäässä suutareita kouluttanut Sataedu edeltäjineen on harvoja eurooppalaisia alan koulutuksen järjestäjiä. Sataedun lisäksi ortopedisten mittajalkineiden valmistusta koulutetaan muutamassa saksalaisessa koulussa, mistä oman osaamisensa Satakuntaan on tuonut myös kouluttajamme Nicolai Budenberg. Kuvassa Budenberg ja jalkinealan kouluttaja Pia Rautio tutkivat asiakkaan jaloista otettua kuvaa.
 
Mittatilaustyönä tehtävien ortopedisten jalkineiden ja niitä valmistavien suutarien kysyntä on kasvanut väestön ikääntyessä. Toimintakykyä tukevia ja edistäviä jalkineita tarvitsevat esimerkiksi diabetesta tai reumaa sairastavat ja vammautuneet.