Turvallisuusseminaarista lisäpotkua turvallisuustyöhön

Koulujen turvallisuuden eteen tehdään työtä herkeämättä. Tämä näkyi myös Lounais-Suomen aluehallintoviraston (Avi) ja Sataedun 5.4. järjestämässä Oppilaitoksen turvallisuuspäivässä. Noin kahdeksankymmentä koulutusalan ammattilaista seurasi Sataedu Ulvilan auditoriossa koulujen toiminnan ja fyysisen ympäristön turvallisuuteen keskittynyttä seminaaria.

 

Kuvassa seminaarin asiantuntijoita: Hellevi Lassila (vas.), Mikko Puolitaival, Risto Laaksonen, Mikko Helasvuo, Brita Somerjoki ja Minna Mari Virtanen.

Avin opetustoimen ylitarkastaja Mikko Helasvuo antoi kiitosta Sataedussa seinillä olevista turvallisuusesitteistä, joista on helposti löydettävissä pelastautumisohjeet, yhteystiedot ja QR-koodi lisäohjeita varten. Hätänumero unohtuu helposti hätätilanteissa, siksi sen selkeä esilläolo on tarpeen. Yhtä lailla kuin hätänumero voi unohtua, voivat omat silmät sokeutua tilojen vaaranpaikoille. Esimerkkinä tästä Helasvuo näytti tarkastuskohteistaan ottamiaan kuvia. Niissä näkyvistä ongelmista varsin monet olivat nopeasti korjattavissa.

 

Sataedun turvallisuuskoordinaattori Minna Mari Virtanen esitteli tilaisuudessa sataedulaista turvallisuuskävelykäytäntöä. Tositilanteissa ei voi enää harjoitella, silloin on tärkeää, että turvallisuuskäytännöt tulevat opittuina selkärangasta.

 –  Turvallisuuskävelyt tarjoavat kokemusta ja aktivoivat ajattelua mahdollisia hätätilanteita varten. Opiskelijat voivat myös turvallisuuskävelyjen aikana kokeilla, miltä tuntuu pelastaa reppuselässä oleva kaveri portaiden kautta, Virtanen kertoo.

 

Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Risto Laaksonen kertasi hyvän poliisiyhteistyön sääntöjä muistuttamalla muun muassa siitä, että hätätilanteessa tulee soittaa suoraan 112-numeroon, eikä sille tutulle naapurissa asuvalle poliisimiehelle. Satakunnan pelastuslaitoksen vs. paloesimies Mikko Puolitaival puolestaan kannusti opettamaan toimimaan ja toimimaan niin kuin opetetaan. Opettamalla pelastettu ihmishenki on yhtä arvokas kuin operatiivisesti pelastettu.

 

Päivän aikana kuultiin vielä Viherkallion koulun rehtori Mikko Leppäsen esitys koulun turvallisuusjohtamisesta. Hän korosti puheessaan erityisesti sosiaalista turvallisuutta. Sedun koulutusjohtaja, vararehtori Hellevi Lassila puolestaan kertoi kokemuksiaan kriisiviestinnästä. Turun yliopiston erikoistutkija Brita Somerkoski innosti lopuksi sytyttämään nuoret mukaan turvallisuustyöhön.