Silkkitie kouluttaa oppisopimuksella työntekijöitä siivous- ja hoitoaloille

Sataedun yhteistyökumppani Silkkitie Oy vastaa hoitajapulaan ja auttaa filippiiniläisiä sairaanhoitajia työllistymään Suomeen. Joskus polku ei ole aivan suora. Siivoustoimenjohtaja Marja-Leena Haimakainen on vuodesta 2015 lähtien kouluttanut siivousalalle hoitajia, joiden kielitaito ei riitä heti hoitotyöhön.

Silkkitie Oy alkoi tuoda filippiiniläisiä sairaanhoitajia Suomeen hoitotyöhön vuonna 2012. Lentokoneeseen nousemista edeltää noin vuoden kielikoulutus Filippiineillä. Vaikka Sataedun järjestämä koulutus tuottaa tulosta, ei suomen kielen oppiminen ei ole aina helppoa. Opiskelijat saavuttavat kirjoitus- ja lukutaidon verrattain nopeasti, mutta puheentuottaminen on vaikeampaa.

Puutteellinen kielitaito ei kuitenkaan estä työllistymistä. Heikosti suomea puhuvat hoitajat työllistyvät edelleen sovitun mukaisesti Attendo Oy:n hoivakoteihin, mutta hoitotyön sijaan siivoustyöhön.

– Filippiiniläisten sairaanhoitajien asenne on mitä parhain. He lähtevät mielellään siivoustyöhön ja saavuttavat näin työpaikallaan hoitotyössä tarvittavan kielitaidon. Me kannustamme heitä juttelemaan hoivakotien asukkaiden kanssa. Ensin vaikka vain säästä ja siitä se sitten lähtee eteenpäin, Marja-Leena Haimakainen kertoo.

 

Kulttuurierot näkyvät myös työssä

Suomen ja Filippiinien väliset kulttuurierot ovat suuret, ja tapojen erilaisuus näkyy myös siivoustyössä. Siivousalan kouluttajana aiemmin toiminut Marja-Leena Haimakainen on kouluttanut tulevia työntekijöitä uusiin työvälineisiin ja -menetelmiin jo lähtömaassa.

– Filippiineillä siivousalalla käytetään paljolti samanlaisia työvälineitä, joita meillä käytetään kodeissa. Esimerkiksi lattiapyyhkeet, levykehysmopit ja nihkeä siivous ovat heille vieraita. Siellä ovat käytössä märät siivoustavat, jotka usein vain levittävät likaa lattioille.

Ensimmäiset Suomeen tulleista ja siivoojina aloittaneista filippiiniläishoitajista ovat jo vaihtaneet työtehtäviään ja kouluttautuvat nyt omalle alalleen suomalaisten vaatimusten mukaisesti.

– He tekevät nyt hoitotyötä jo tutuksi tulleissa hoivakodeissa. Heidän tilalleen siivoustyöhön koulutetaan oppisopimuksella uudet työntekijät, joilla on kielen opittuaan mahdollisuus siirtyä hoitotyöhön. Vaikka hyvän siivoojan menetys voi joskus vähän harmittaa, niin enemmän iloitsen siitä, että hän pääsee eteenpäin kehittymään omalla alallaan, Marja-Leena Haimakainen kertoo.

 

Sairaanhoitajat Filippiinien suurin vientituote

Filippiiniläiset sairaanhoitajat tulevat mielellään töihin Suomeen. Ulkomailla työskentely on varsin tuttua maassa, jonka suurin vientituote ovat sairaanhoitajat.  Silkkitie Oy:n henkilöstöpalvelujen koordinaattori on syntyjään filippiiniläinen, joten työntekijöiden asioita on helppo hoitaa myös heidän äidinkielellään. Yhteistyö on näin sujuvaa, ja sujuvaa se on myös Sataedun kanssa, Marja-Leena Haimalainen kertoo.

 – Kun aloitimme oppisopimuskoulutusyhteistyön Sataedun kanssa, oli kuin taivas olisi auennut. Vaikka itsekin osaan kouluttaa ja olen esimerkiksi tehnyt erilaisia listoja työsanastoista, niin se paras apu tulee Sataedun koulutuksesta. Silkkitie Oy kouluttaa Sataedun oppisopimuksella työntekijöitä Attendo Oy:n lisäksi myös Stella Kotipalvelut Oy:lle.

Siivousala on Suomessa tiukasti kilpailutettu, ja siksi pienellä rahalla pitäisi saada paljon aikaiseksi. Se edellyttää hyviä ja sitoutuneita työntekijöitä. Suomalaisia on paikoin vaikeaa saada kiinnostumaan siivousalasta, siksi on hyvä, että voimme kouluttaa työhön filippiiniläisiä.