Sataedusta yrittäjäksi: Eetu Pihkoluomalla yrittäjäasennetta pienestä pitäen

Sataedussa kiinteistönhuoltoa toista vuotta opiskeleva Eetu Pihkoluoma on jo ikäisekseen kokenut yrittäjä. Päätös yrittäjyydestä ja oma yritys, Nakkilan kotiapupalvelu, syntyivät jo ennen ammattiopintojen aloittamista 14-vuotiaana. Kiinteistöhuollon opinnot olivat hänelle selvä valinta, vaikka myös rakennusala kiinnosti.

 

Eetu Pihkoluoma

Työntekoon pienestä pitäen tottunut nuori mies toteaa yksiselitteisesti, ettei mitään saa, jos ei töitä tee.
– Olen tehnyt kaikenlaisia töitä yhdessä isän kanssa pienestä pitäen, ja hän kannusti minua yrittäjyyteen. Isä on myös edelleen apuna yrityksen töissä, Eetu Pihkoluoma kertoo.


Eetu Pihkoluoman yritys tarjoaa kiinteistönhuolto- ja kotitöitä lähinnä yksityisille kotitalouksille. Asiakkaita on riittänyt mukavasti ja sana on kiertänyt niin, ettei nuoren yrittäjän ole tarvinnut paljoa mainostaa. 

– Tähän mennessä ei ole ollut mitään sellaisia töitä, mitä me emme olisi pystyneet tekemään. Yrityksen kalustokin on hyvä. Käytössäni on muun muassa ruohonleikkuri, klapikone ja mönkijä lumenauraukseen.


Työssä hankitut taidot ovat vaikuttaneet opintoihinkin. Opettaja Ville Huhtala on tarjonnut osaavalle opiskelijalleen ajoittain muuta ryhmää haastavampia töitä, jotta tämä voisi kehittää taitojaan. Nuori yrittäjä on myös välillä saanut koulusta vapaata yrityksen töiden vuoksi. 


– Meillä oli kerran puunkaatokeikka, joka piti hoitaa päivällä. Sain vapaata työtä varten, ja kun puu oli kaadettu, pidin luokalleni puunkaadosta esitelmän.

 

Yrittäjyyttä suunnitteleville satakuntalaisopiskelijoille suunnattu ALL IN -hanke on myös kannustanut Eetu Pihkoluomaa eteenpäin. 
– Aika paljon olen jo vuosien aikana itse oppinut, mutta hankkeessa pääsin kuulemaan mentoreiden ja muiden yrittäjien juttuja, ja olemme voineet etsiä yhdessä vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

 

Teksti ja kuva: Jaana Kirkkala