Museo Sataedun ruotsinluokkana

Sataedun opiskelijat ovat opiskelleet kieliopintoja elämyksellisesti museokäynnillä. Satakunta är svensk -hanke mahdollisti opiskelijoille uuden tavan opiskella ruotsin kieltä.

Ammattiin opiskelevien kieliopinnot ovat usein opettajille haastavia, sillä luentomainen opetus ei toimi tekijöille suunnatussa koulutuksessa, eikä itsenäinen opiskelu verkossakaan ole jokaiselle opiskelijalle luontevaa.

– Tämän vuoksi me Sataedun kielten opettajat olemme etsineet uusia keinoja kehittää opetustamme. Olemme nyt erittäin iloisia siitä, että tämän hankkeen kautta pääsimme vihdoinkin toteuttamaan opetusta myös elämyksellisesti, toteaa Ulvilan toimipaikassa englantia ja ruotsia opettava Johanna Palmgren.

Satakunta är svensk -hankkeessa tuotettiin oppimateriaali yhdelle Sataedun ruotsin valinnaiskurssille. Sisältö on suunniteltu kansallisen opetussuunnitelman mukaan valottamaan molempien kansalliskielten merkitystä, mutta toteutus korostaa satakuntalaisuutta ja ammatillisen osaamisen tärkeyttä. Materiaaliin kuuluvat tekstit on tuotettu erilaisia oppijoita silmällä pitäen myös elokuvamuotoon. Ne ja kurssin oppimistehtävät löytyvät sähköiseltä alustalta – ja lisäksi perinteisesti paperiversiona. Uusi ulottuvuus on museokierros, jonka aikana opiskelija saa tilaisuuden omaksua kurssin sisällön kaikilla aisteillaan.

 

Svenska Kulturfonden i Björneborgin rahoittamassa hankkeessa on tehty laajaa yhteistyötä eri alojen osaajien kesken. Käsikirjoitus ja tehtävät ovat Sataedun lehtori Johanna Palmgrenin ja Satakunnan museon museonlehtori Carita Tulkin kynästä, Sataedun graafisen alan opiskelijat suunnittelivat sähköisen alustan ulkoasun ja minidokumenttielokuvat ovat Sataedun elokuva- ja tv-alan nykyisten ja entisten opiskelijoiden teoksia. Opintoretkeläisten kuljetukset kaikista Sataedun toimipaikoista hoitavat tietysti Sataedun kuljetusalan opiskelijat.

 

Saman museopäivän aikana valinnaisen Taide- ja luova ilmaisu -tutkinnon osan opiskelijat vierailivat Porin taidemuseolla.

Kuvat: Marjaana Mitikka