Lautashävikki vähenee komeasti Sataedussa

Sataedussa on onnistuttu vähentämään ruokaloiden lautashävikkiä vuodessa lähes neljänneksellä. Lautashävikin määrä Sataedun ravitsemispalveluiden itse hoitamissa neljässä opiskelijaruokalassa oli vuonna 2016 yhteensä 3370 kiloa. Viime vuonna määrä oli vähentynyt 2598 kiloon samaan aikaan, kun ruokailijoiden määrä kasvoi hieman Nakkilan ruokalan siirryttyä syksyllä ravitsemispalveluiden hoidettavaksi. Kaikkiaan lautasjätteen määrä väheni vuodessa 772 kiloa.

opiskelija Henna Styf

Opiskelija Henna Styf  ja mallikkaasti tyhjennetty lautanen Ulvilan keittiöllä.

 

Ruokapalveluvastaava Sisko Peltonen kertoo, että lautashävikin väheneminen on ollut tasaista kaikissa toimipaikoissa. Sataedussa on kampanjoitu lautas- ja ruokahävikkiä vastaan, mutta sen lisäksi on myös muita vähenemiseen vaikuttaneita syitä.

– Hoidimme edellisvuonna Huittisissa ja Kokemäellä myös maahanmuuttajien ruokailun. Silloin lautasjätettä syntyi merkittävästi enemmän. Vähenemään on vaikuttanut myös se, että lounasmäärät ovat vähentyneet  kaikissa toimipaikoissa ja erityisesti Kankaanpäässä.

 

Hukkaan heitetty ruoka lisää turhaan kustannuksia, näin etenkin nyt kun tavoitteena on vielä aiempaa tarkempi taloudenpito.

– Lautashävikistä syntynyttä säästöä on vähän vaikea arvioida rahassa, kun ei tiedä lautaskohtaista grammamäärää, mutta tokihan 772 kiloa raaka-aineita sekä valmistukseen kulunut energia ja työpanos ovat jo euroissakin merkittävä määrä. Ruoka-annoksiksi muutettuna vähentynyt lautashävikin määrä 772 kiloa on hieman alle 1 200 ruoka-annosta. Rahassa mitattuna tuo on vuosittain lähes 6 000 euroa.

 

Työtä lautashävikin vähentämiseksi jatketaan edelleen erilaisin kampanjoin. Aloittavia opiskelijoita muistutetaan aina kouluruokailuinfossa siitä, ettei ruokaa haaskattaisi turhaan.

 – Ruokapalveluiden tavoitteena ja toiveena on, että jokainen ruokailija ottaisi ruokaa vain sen verran, minkä jaksaa syödä. Päivittäisillä pienillä valinnoilla on suuri vaikutus. Meistä jokainen voi itse hyvin helposti vaikuttaa lautashävikin määrään, Sisko Peltonen muistuttaa.