Entisten opiskelijoiden terveiset työelämästä ja jatko-opinnoista

Ulvilassa entisessä oppilaitoksessaan vierailleet vuonna 2015 valmistuneet opiskelijat Venni, Elli-Noora ja Markus toivat terveiset työelämästä ja jatko-opinnoista nykyisille opiskelijoillemme. Tutustu kolmeen nuoreen aikuiseen ja kolmeen erilaiseen väylään kohti unelma-ammattia.

 

Sataedu Ulvilasta 2015 valmistuneet Venni Ihanakangas, Elli-Noora Salminen ja Markus Saarinen

 Venni (vas.), Elli-Noora ja Markus vierailullaan syömässä "sitä parasta kouluruokaa". 

 

Venni Ihanakangas,  autoalan perustutkinto 
Venni kertoo olleensa laiska opiskelija, vaikka heti perään hän painottaakin, että hommat tuli kyllä hoidettua. 
 – Koulussa oli ihan mukavaa, ja autojen rukkaaminen oli leppoisaa hommaa. En kuitenkaan päätynyt alan töihin, mutta huollan itse autoni koulun opeilla. Valmistumisen jälkeen kävin intin ja olin töissä autopesulassa. Hain ja pääsin Samkiin. Opiskelen nyt tietokoneinsinööriksi, ja olen töissä XXL:ssä opiskelun ohessa.


Venni kertoi miettineensä ensin, ettei voi mennä amkiin, koska ei osaa mitään.
 – Nyt tiedän, ettei tarvitsekaan osata, sillä kaikki kurssit lähtevät alusta. Amkiin mennään siksi, että siellä opitaan. Jos joku olisi kertonut tämän jo ensimmäisenä amisvuonnani, niin en olisi stressannut. Nyt amkissa vaikeinta on ehkä matematiikka, mutta siinäkin kaverit auttavat. 

 

Elli-Noora Salminen, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Elli-Noora kertoo viihtyneensä koulussa, ja oma urapolkukin löytyi jo opiskeluaikana. Hän lähti työssäoppimaan Porin Mikkolan Prismaan ja on nyt siellä vakituisena keittiötyöntekijänä.
 – Kesällä työskentelen vuoropäällikkönä ja tavoitteenani on hankkia työssä keittiömestarin pätevyys. Omassa työssä on mukavaa, kun työnantaja kouluttaa työn vaatimiin taitoihin. Olen oikein tyytyväinen valintaani. Pienenä haaveena on lähteä joskus sesonkityöntekijäksi Lappiin.

– Yksi parhaita asioita työssäni on hyvä työporukka. Se motivoi. Lähden aina mielelläni töihin. Keittiötyö on vuorotyötä, jonka työajat vaihtelevat kello 6.15 ja 22 välillä. Tykkään tehdä vuorotyötä ja välillä teen myös ABC:n yövuoroja.

 

Markus Saarinen, sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto + yo-tutkinto 
Jos monet hoitavat opinnot rennosti, niin Markus Saarinen kertoo heti ottaneensa koulun tosissaan. Automaatioala oli alusta alkaen selvä ja suvussa tuttu valinta. Yhdistelmäopiskelijana hän teki töitä amiksen ohessa ja suoritti lukiossa kuusi oppiainetta tavallisemman neljän sijaan sekä valmistui etuajassa.

– Halusin heti alusta alkaen amiksesta vahvan ammattitaidon jatko-opintojen pohjaksi ennen kuin hain amkiin. Myös yhdistelmäopinnot ovat auttaneet jatko-opinnoissa. Kävin valmistumisen jälkeen armeijan ja hain sekä pääsin Tampereelle opiskelemaan sähköautomaatiotekniikkaa. Tarkoituksenani on erikoistua edelleen automaatioon. Opintojen ohessa olen töissä liikuntakeskuksen asiakaspalvelussa. Minua kiinnostavat myös amkin jälkeiset jatko-opinnot.

 

Faktaa ja vinkkejä sataedulaisille
Jatko-opintojen parhaita puolia mietittäessä sekä Venni että Markus ovat samaa mieltä, että ammattikorkeakoulun hyviä puolia ovat, ettei siellä ole läsnäolopakkoa ja, että voi käydä opiskelujen ohessa töissä. Toisaalta läsnäolopakon puute vaati itsekuria. Plussaksi nuoret mainitsevat myös sen, että voi ottaa opintosuunnitelman ulkopuolelta kiinnostavia kursseja.

Vielä vinkiksi nuoret kokeneet työnhakijat kertovat, että kesätyötä ja muita töitä etsiessä kannattaa aina ottaa itse yhteyttä työpaikkaan. Viimeisenä vinkkinä Venni, Markus ja Ellinoora kehuvat kuin yhdestä suusta Sataedun ruoan: 

Kouluruoat ovat täällä olleet toistaiseksi parhaita! Nauttikaa vielä, kun voitte, sillä jos lähdette jatko-opiskelemaan, niin joudutte maksamaan ruoasta, eikä se ole yhtä hyvää.

 

Teksti ja kuva: Jaana Kirkkala.