Eetu Helminen ottaa autoista tehot irti

Sataedussa ajoneuvoasentajaksi opiskeleva Eetu Helminen on pienestä pitäen puuhastellut autojen kanssa. Hänen ensimmäinen oma autonsa oli vanha Renu, jolla hän aloitti ajamisen kotipihalla seitsemän vuotiaana. Jokamiesluokan, jokkiksen, kilpailulisenssin hän sai 14-vuotiaana ja nyt on menossa kolmas kilpakausi.

Kipinä vauhtiharrastukseen on tullut kotoa.

– Isä on ajanut paljon jokkiskilpailuja, ja veli on kilpailuissa toimitsijana. Myös Eetun seurassa eli Huittisten Urheiluautoilijoissa eri kilpailutehtäviä hoitanut äiti harkitsee ajamisen aloittamista. Myös autonasentajana työskentelevä tyttöystävä ajaa rallisprinttiä ja jokkista, Eetu kertoo.

 

Eetun ajotaidoista tuli näyttöä syksyllä jokkiksen nuorten etuvetokardaanisarjassa. Viiden osakilpailun sarjasta tuli mestaruus heti ensi yrittämällä. Hän ajoi voittoon lainassa olleella Ford Escortilla. Komea palkintopytty luovutetaan voittajalle jokkiskansan palkintoristeilyllä joulukuussa.

 

Eetu ajaa vielä ensi vuoden nuorten sarjassa. Hänen tavoitteenaan on takavetoisten autojen Kardaanikunkku-kilpailun voitto. Tänä vuonna voitto oli jo lähellä, mutta auton hajoaminen jätti kuskin kakkossijalle.

Tässä vauhdissa yksi vauhdikkaan kuskin käytössä ollut menopeli, Vauxhall Chevette. Kuva: Jani Tuominen.

 

Nuorella miehellä ei ole vapaa-ajan ongelmia, sillä melkein kaikki illat kuluvat autoharrastuksen parissa. Tallissa rakennettavana on oma auto, Volvo 242. 

 

Entä sitten ajoneuvoasentajan opinnot? Vaikka toisen vuoden opiskelijat tekevät jo monenlaisia töitä, eroavat autohuollot jokkistöistä.

 – Sataedu korjaamossa ei opeteta moottorin rakentamista ja työvälineetkin poikkeavat siksi kotihallissa olevista. Se, että on tehnyt paljon töitä jokkisautojen kanssa, on voinut tuoda joissakin taidoissa osittaista etumatkaa kavereihin, muttei kaikessa, sillä kilpa-autot ovat niin eri juttu.