Ammatillinen koulutus 60 vuotta Kokemäellä

Sataedu juhlii torstaina 21.9. Kokemäellä 60 vuotta sitten aloitettua ammatillista koulutusta. Vuonna 1954 perustettu Kokemäenjokilaakson ammattikoulun kuntainliitto päätti koulun perustamisesta ja sijoittamisesta Peipohjaan. Uusi komea ammattikoulu otettiin käyttöön elokuun lopussa 1957.

 

Peipohjan ammattikouluun oli ensimmäisenä vuonna pyrkijöitä 167, joista opiskelijoiksi valittiin 99. Opetusta annettiin auto- ja konekorjaus-, metallityö-, sähkö-, rakennustyö-, ompelu- ja talousosastoilla.

Kuvassa talousosaston koulutusta koulun alkuvuosilta.

 

 

Koululla oli vuosien aikana useita väliaikaisia toimipisteitä jäsenkunnissaan. Vuonna 1982 perustettiin Ulvilaan ns. sivukoulu, joka on nykyisin yksi Sataedun kuudesta toimipaikasta. Vuonna 1987 koulun nimi muutettiin Kokemäenjokilaakson Ammattioppilaitokseksi ja neljä vuotta myöhemmin Kokemäenjokilaakson Ammattiopistoksi.

 

Useiden satakuntalaisten ammattioppilaitosten yhdistyessä vuonna 2010 oppilaitoksesta tuli osa Satakunnan koulutuskuntayhtymän Satakunnan ammattiopistoa. Kolme vuotta myöhemmin, vuodesta 2013 alkaen Satakunnan koulutuskuntayhtymä alkoi järjestää kaikki koulutuksensa Sataedu-nimellä, ja juhlivasta koulusta tuli Sataedun Kokemäen toimipaikka. Sataedu Kokemäellä opiskelee nyt lähes 500 opiskelijaa. Henkilökuntaa on noin 80.

 

Kuvassa hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutuksen nykypäivää ajanmukaisin varustein.

 

Nuorten koulutusten tarjonta on 60 vuoden aikana muuttunut. Uusia koulutuksia on tullut ja osa niistäkin on jo vaihtunut työelämän tarpeiden mukaisesti. Nyt yhteishaussa on mahdollisuus hakea Sataedu Kokemäelle yhteentoista eri ammatilliseen perustutkintoon valmistavaan koulutukseen, joista valmistuu kolmeentoista eri ammattiin.

 

Uusin koulutus on Nakkilasta Kokemäelle siirtynyt tekstiiliartesaanikoulutus, jonka opiskelijoina on nuoria ja aikuisia. Samoin verrattain uusia koulutuksia ovat esimerkiksi aikuisille suunnatut hierojan ammattitutkinto sekä liiketalouden koulutukset.