Amken Riikka Reina kannustaa rohkeisiin yhteistyöavauksiin

Ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistyksen, Amken asiantuntijan Riikka Reinan tutustumisvierailu Sataeduun sai alkunsa kengistä ja osaavista kenkäalan ammattilaisista. Sosiaalisessa mediassa annettu kehu alan ammattilaisille, johti nopeasti kutsuun tulla Sataeduun näkemään, miten osaavia kenkäalan ammattilaisia koulutetaan.

 

 

Kutsuun vastannut Riikka Reina toteaa, että tutustumisvierailut ovat tärkeitä.

– Edunvalvoja tarvitsee tietoja voidakseen tehdä esityksiä. Sen lisäksi, että vierailut tuovat evästystä edunvalvontaan, ne auttavat myös tunnistamaan meidän jäsentemme erityispiirteet ja vievät siten ammatillista koulutusta eteenpäin.

Riikka Reina vieraili Ulvilassa myös autoalalla. Vas. Matti Isokallio, Petri Virtan, Riikka Reina ja Anne Laine

 Koulutuskuntayhtymän johtaja Matti Isokallio, lehtori Petri Virta, asiantuntija Riikka Reina ja rehtori Anne Laine. 

 

Riikka Reina kannustaa koulutuksen järjestäjiä laajempaan, myös toiminnalliseen yhteistyöhön kuntien kanssa. Koulutuskorvauksen pienenä yksityiskohtana viedessä tilaa julkisessa keskustelussa tulee muistaa myös mahdollisuudet monenlaiseen yhteistyöhön kunnan palveluiden sekä alueen kolmannen sektorin toimijoiden, järjestöjen kanssa.

– Kun koulutuksen järjestäjän takana on kunta tai kuntia, niin se on upea mahdollisuus. Sen tarjoamaa koulutuksen sisältöjen ja toiminnan järjestämisen yhteistyömahdollisuutta ei aina kuitenkaan käytetä täysimääräisesti. Alueen koulutustarpeet tulevat vuoropuhelussa esille ja yhteistyö on muutakin kuin hallintoa. Kannustankin rohkeaan yhteistyöhön kuntapäättäjien kanssa. Tiedon ja yhteistyön lisääntyessä kuntapäättäjät voivat olla myös ammatillisen koulutuksen puolestapuhujia eri puolilla. Ammatillinen koulutus on merkityksellistä vain, jos sillä on arvoa alueen ihmisille ja yrityksille. Sataedussa näin tästä esimerkkejä monilla paikkakunnilla. Tässä yhteistyössä kannustan rohkeisiin avauksiin, Riikka Reina painottaa.

 

Kokonaisvaltaista hyvinvointiteknologiaa

Vierailun ensimmäinen kohde oli Ulvilaan rakennettu hyvinvointiteknologiaa testaava ja kehittävä älyasunto, MeWet-koti.  Älyasunto yhdistää kiinteistöautomaation, korjausrakentamisen, esteettömyyden, etähoivateknologian, älykkäät toimilaitteet ja perinteiset palvelut saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka palvelee asukasta muuttuvissa elämäntilanteissa.

MeWeT-kodin ovat mahdollistaneet kaksi Satakuntaliiton rahoittamaa Sataedun hallinnoimaa EAKR-hanketta, jotka toteutetaan yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Tutustu MeWet-hankkeisiin täältä 

 

MeWet-koti on kalustettu pikku maskotteja myöden. Rehtori Anne Laine esittelee pehmoleluja asiantuntija Riikka Reinalle.

 Artesaaniopiskelija Sari Kallion sisustamassa MeWet-kodissa on huomioitu myös lapset. Rehtori Anne Laine esittelee kodin pehmoleluja Riikka Reinalle.

 

MeWet-kotiin liittyvä laaja käsitys hyvinvoinnista ja rajat ylittävät tutkinnot saavat kiitosta.

– Tämä on hienoa ja innostavaa. Uskon, että työnantaja arvostaa myös sitä, että Sataedusta valmistuvat lähihoitajat ovat saaneet jo tällaisen lähtökoulutuksen hyvinvointiteknologiaan. Hyvinvointialan teknologiaratkaisut ovat usein painottuneet robotteihin, mutta tässä on lähdetty liikkeelle kokonaisvaltaisemmin, ja se on hieno ratkaisu.

MeWet-koti ei ole valmis, vaan se kehittyy koko ajan. Tavallisesti ammattiin opiskelevat toteuttavat muiden suunnitelmia, mutta nyt myös he ovat mukana kehittämässä. Se luo lisää valmiuksia siirtyä monipuolistuneeseen, ratkaisukykyjä edellyttävään työelämään.

 

Erikoisosaamista jalkojen erikoistarpeisiin

Kankaanpäässä vierailun päähuomion saivat tietysti kengät ja suutarit. Sataedun edeltäjät aloittivat alan koulutuksen Kankaanpäässä 70-luvulla, ja Sataedu on edelleen maamme ainoa joka tutkintotasolla suutareita kouluttava koulutuksen järjestäjä. Perinteisen suutarikoulutuksen rinnalla on ollut jo muutaman vuoden ajan ortopedisiin mittajalkineisiin erikoistuneiden suutarien koulutus. Saksa on vahva edelläkävijä ortopedisten jalkineiden valmistajien koulutuksessa, eikä Euroopassa vastaavaa koulutusta annetakaan saksalaisen koulujen lisäksi muualla kuin Sataedussa.

Suutarien suurin ylpeys on pian käyttöönotettava liikelaboratoriolaitteisto. Tarkkaakin tarkempi mittaustulos saadaan hyvin valaistussa tilassa, jossa kolme erikoiskameraa kuvaa askelmatolla kävelevän asiakkaan jalkojen liikkeitä. Liiketiedot tallentuvat tietokoneelle, ja niitä tulkitsemalla ortopedisiin jalkineisiin erikoistunut suutari voi aloittaa jalkineiden suunnittelun ja valmistuksen.

 

Jalkinealan monipuolisuus kiinnostaa vierailijaa. vas. kouluttaja Pia Rautio, opiskelija Irina Pakkanen, kouluttaja Juhani Männistö ja Amken asiantuntija Riikka Reina.

 Kouluttaja Pia Rautio, opiskelija Irina Pakkanen, kouluttaja Juhani Männistö ja asiantuntija Riikka Reina keskustelivat nahan ompelun nikseistä.

 

Jalkinealalla vierailua isännöinyt jalkinealan lehtori Juhani Männistö toteaa, että on ilo esitellä koulutusta ja sen koneita.

 – Suutarikoulutus kiinnostaa, sillä kengät ovat meille kaikille arkisen tuttu asia, mutta niiden monivaiheinen valmistus ja korjauskin, ovat useille vierasta ammattitaitoa. Erityisen kiinnostuneita meidän koulutuksestamme ja osaamisestamme ovat olleet esimerkiksi jalkahoitajat ja diabeteshoitajat.

 

Teksti ja kuvat: Jaana Kirkkala